sobota, 6 września 2014

Domowy makaron do rosołu


Słyszeliście pewnie żarty w stylu:  Jak się robi makaron 4-jajeczny? - Na tonę mąki bierze się 4 jajka:) 
Mam swoje ulubione makarony znanych marek, ale gdy pewnego dnia ugotowałam rosół i sięgnęłam do szafki po paczuszkę makaronu, okazało się, że została zaledwie garstka. Za oknem deszcz, do sklepu nie chciałam iść. A obiad czekać nie może. Cóż, stwierdziłam, że prościej będzie zrobić swój makaron. Makaron? Nic prostszego! 

Składniki:
2 szklanki mąki (+ mąka do podsypywania)
2 jaja
szczypta soli

Mąkę i sól przesiać, zrobić dołek, wbić jaja (w razie konieczności można dolać odrobinkę wody), i zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić na pół godziny. Następnie ciasto podzielić na pół, każdą część rozwałkować cienko, podsypując mąką, zwinąć w luźny rulon, pokroić. Pozostawić do podeschnięcia na pół godziny. Makaron wrzucić do gotującej się wody, gotować 3 minuty, odcedzić.
Makaron również można pozostawić do ususzenia, przechowywać w suchym miejscu.
Smacznego!


2 komentarze:

Drukuj