Zielone lub żółte, seledynowe lub w paski, okrągłe lub podłużne - mowa o cukinii. To warzywo pod koniec lata króluje na stole. Leczo, placuszki, a wczoraj np. były faszerowane zapiekane połówki cukinii. Mówię Wam - pyszności! Zdjęć nie mam, ale będzie powtórka, wtedy też opublikuję przepis. Natomiast dziś usmażyłam sobie krążki cukinii w panierce z mąki pełnoziarnistej. Również smaczne, lekkie, w sam raz na upalna pogodę. Pasują jako dodatek do mięs lub kurczaka, albo po prostu jako samodzielne danie. Od razu po usmażeniu są chrupiące, za chwilę miękną, ale smakują pysznie:)
Polecam!
Składniki:
cukinia
sól
mąką pełnoziarnista
oliwa do smażenia
opcjonalnie - ząbek czosnku
Cukinię umyć, pokroić w talarki o grubości ok 0,5cm, oprószyć solą i zostawić na kilka minut, żeby puściły sok. Obtaczać z mące. Patelnię posmarować cienko oliwą, krążki cukinii smażyć na rumiano z obu stron. Przed podaniem można delikatnie "musnąć" zmiażdżonym czosnkiem.
Smacznego!
Polecam!
Składniki:
cukinia
sól
mąką pełnoziarnista
oliwa do smażenia
opcjonalnie - ząbek czosnku
Cukinię umyć, pokroić w talarki o grubości ok 0,5cm, oprószyć solą i zostawić na kilka minut, żeby puściły sok. Obtaczać z mące. Patelnię posmarować cienko oliwą, krążki cukinii smażyć na rumiano z obu stron. Przed podaniem można delikatnie "musnąć" zmiażdżonym czosnkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz