piątek, 8 sierpnia 2014

Rozetki z wiśniami i marcepanem


Wiśnie i marcepan to bardzo zgrany duet. A gdy otulimy go puchowym ciastem drożdżowym, wyjdą przepyszne bułeczki. Póki jeszcze są świeże wiśnie, koniecznie spróbujcie! Ciasto drożdżowe zrobiłam na samych żółtkach, jest delikatne i bardzo puszyste. Polecam!

Składniki:
2 i 2/3 szklanki mąki
25g drożdży świeżych
1 szklana mleka
0,5 szklanki cukru
4 żółtka
100g masła
1 łyżka oleju
esencja migdałowa

nadzienie:
150g masy marcepanowej
300g wydrylowanych wiśni
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru

Płatki migdałowe do posypania
jajo do posmarowania

Mleko podgrzać, żeby było ciepłe (nie gorące!!). Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do pozostałego mleka wrzucić ziarenka z połowy laski wanilii.
Żółtka rozetrzeć z cukrem, dodać mleko, kilka kropelek ekstraktu migdałowego, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto, dodając rozpuszczone masło.
Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość).
Wiśnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem. Marcepan zetrzeć na tarce.
Wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając pięścią, rozwałkować na prostokąt ok 25x35cm, posypać marcepanem, wyłożyć wiśnie. Zwinąć w rulon (o długości 35cm), przekroić na pół, następnie każda połowę jeszcze na pół, a każdą ćwierć na 3 części. Ułożyć na blaszce (22x33cm), wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25-30 minut w temp. 170stC. Ostudzić na kratce.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Mmm, już sobie wyobrażam, jak to ciasto pachniało... A wiśnie z marcepanem to naprawdę coś pysznego! :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj