Lubię tę porę roku. Głównie za mnóstwo warzyw i owoców, które dojrzewają w ogrodzie. Pomidory już się rumienią na krzakach, ogórki zadziornie wyglądają spod liści, cebula złoci się na słońcu, cukinia wygrzewa błyszczącą skórkę... Sielsko, anielsko, warzywno... Wiem, że za kilka miesięcy będę tęsknić za świeżymi warzywami prosto z ogrodu, za smakiem późnego lata. Dlatego zamykam lato w słoikach. W postaci ogórków, cukinii, sałatek, leczo. Leczo to jedna z ulubionych moich potraw. Bogactwo smaków, które dopełniają się nawzajem, tworząc idealne połączenie. Zimą otwieram taki słoik - pyyk - i mam smak lata na widelcu:) Można do niego dodać podsmażoną kiełbaskę lub zjeść w wersji wege, posypane natką pietruszki - pyszne!
Leczo w słoikach na zimę
Składniki:
1 kg młodej cukinii
0,5 kg cebuli
2 marchewki
1 kg papryki
0.5 kg pomidorów
200ml koncentratu pomidorowego
sól do smaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka tymianku
1 łyżka bazylii
1 łyżka papryki wędzonej słodkiej
szczypta chili
świeżo mielony pieprz
0,5 szklanki oliwy
Cukinie pokroić w grube plasterki, paprykę w paski. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną w cienkie półtalarki marchew, mieszając, smażyć razem 3 minuty. Dodać pomidory, znowu smażyć 2-3 minuty. Następnie dodać cukinię i paprykę, zagotować, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 15 minut, dodać koncentrat pomidorowy, dusić kolejne 10 minut. Leczo posolić od smaku, dodać przyprawy. Gotować jeszcze 3-4 minuty. Gorące leczo nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić. Pasteryzować 10 minut.
Smacznego!
wychodzi 6-7 słoików 700ml
1 kg młodej cukinii
0,5 kg cebuli
2 marchewki
1 kg papryki
0.5 kg pomidorów
200ml koncentratu pomidorowego
sól do smaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka tymianku
1 łyżka bazylii
1 łyżka papryki wędzonej słodkiej
szczypta chili
świeżo mielony pieprz
0,5 szklanki oliwy
Cukinie pokroić w grube plasterki, paprykę w paski. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną w cienkie półtalarki marchew, mieszając, smażyć razem 3 minuty. Dodać pomidory, znowu smażyć 2-3 minuty. Następnie dodać cukinię i paprykę, zagotować, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 15 minut, dodać koncentrat pomidorowy, dusić kolejne 10 minut. Leczo posolić od smaku, dodać przyprawy. Gotować jeszcze 3-4 minuty. Gorące leczo nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić. Pasteryzować 10 minut.
Smacznego!
wychodzi 6-7 słoików 700ml
Świetne leczo .. zimą będzie u Ciebie smakowicie !!!
OdpowiedzUsuńPolecam, polecam :) Pyszne, już u mnie kilka słoików Twojej wersji zamknięte na zimę :)
OdpowiedzUsuńPyszności ;)
OdpowiedzUsuńpolecam,bardzo dobre...właśnie skończyłam zaprawiać i nie mogłam się opanować takieee pyszne ;-*
OdpowiedzUsuńdziękuję! i smacznego życzę na teraz i na zimę;)
UsuńWitam. Zrobiłam z podwójnej porcji i wyszło mi 9 słoików 680 ml. Jak to możliwe?
OdpowiedzUsuńBardziej soczyste warzywa (cukinie, pomidory) mają więcej wody, więc po gotowaniu zostaje mniej masy. Drugi powód może być taki, że Pani leczo dłużej się gotowało i wyszlo bardziej gęste
OdpowiedzUsuń