Ciasta z warzyw już nikogo nie dziwią. Można upiec je z fasoli, marchewki, buraków, dyni. Można też z cukinii. Jest obłędnie czekoladowe, delikatne i wilgotne, idealne! Upiekłam go ze śliwkami, polałam polewa czekoladową... i z każdym kęsem czuję się uzależniona;)
Bardzo polecam!
Polecam również inne przepisy na czekoladowe ciasta:
- Brownie z bakaliami
- Lava cake, czyli czekoladowy fondant
- Bajaderki w czekoladzie
- Ciasto cukiniowo-czekoladowe
- Tort czekoladowo-miętowy
- Fasolowe brownie
- Babka orzechowo-czekoladowa
- Bananowo-czekoladowe muffinki
- Orzechowo-kakaowe muffinki
Cukiniowe ciasto ze śliwkami
Składniki:1 szklanka +1 łyżka mąki
250g startej na grubych oczkach cukinii
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
100ml jogurtu naturalnego lub kwaśniej śmietany
150ml oleju rzepakowego
2 jaja
kilka śliwek
Polewa czekoladowa:
100ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru
2 łyżeczki kakao
Jaja utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę, ciągle ucierając, wlać olej, następnie dodać jogurt.
Osobno wymieszać mąkę, sodę i kakao, wsypać do masy jajecznej, zmiksować. Na koniec dodać cukinię, wymieszać.
Foremkę (keksówkę) o długości ok 30cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na cieście ułożyć przekrojone na pół śliwki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40 minut w temp. 170st.C, do suchego patyczka.
Cukier wymieszać z kakao, wlać śmietankę, ciągle mieszając podgrzewać. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż stanie się gęsta - ok. 2-3 minut.
Upieczone ciasto ostudzić na kratce, polać polewą.
Smacznego!
Wygląda obłędnie. Uwielbiam ciasto z cukinią:)
OdpowiedzUsuńWiesz właśnie udowodniłaś , że można zrobić wszystko co się chce Twoje ciasto jest tego dowodem :)
OdpowiedzUsuń