niedziela, 24 sierpnia 2014

Chleb mieszany (na zakwasie)

Chleb pszenno-żytni na zakwasie
W domu pachnie chlebem, pachnie domem. Chrupiąca skórka kusi, by posmarować ją masłem i na chwilę przenieść się do krainy szczęśliwości.
Upiekłam chleb. Najprostszy, mieszany, na zakwasie. Do przeważającej ilościowo mąki żytniej dodałam mąkę pszenną oraz pszenną pełnoziarnistą. Chlebek jest lepki, ale przy tym puchaty i mięciutki, odrobinę delikatniejszy w smaku, niż żytni .
Polecam!

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Składniki:
zaczyn:
3 łyżki zakwasu
150ml letniej wody
100g mąki żytniej typ 720

ciasto:
cały zaczyn
300g mąki żytniej typ 720
100g mąki pszennej chlebowej typ 750 (nadaje się też 650)
50g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
350ml wody
1 łyżka miodu
1,5 łyżeczki soli
do posypania: garść pestek słonecznika lub płatków owsianych
olej do posmarowania formy i chleba
otręby lub mąka pełnoziarnista do wysypania formy

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
W dniu pieczenia: wymieszać mąki z solą, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki (keksówka 30cm), wyrównać wierzch, posmarować olejem, posypać pestkami słonecznika, przykryć i odstawić do wyrastania (ok 2-3 godzin w temperaturze pokojowej).
Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 220stC, spryskać wodą i wstawić chleb. Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 170stC i piec kolejne 25 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, ułożyć na kratce do ostudzenia.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. Świetny post! ;))

    Pozdrawiam

    _______________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę znakomicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no i został już tylko nieduży kawałek, idzie jak świeże... bułeczki;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj