środa, 23 lipca 2014

Zupa-krem z bobu z chorizo


Szybko, szybko... póki jeszcze jest bób, koniecznie spróbujcie pysznego aksamitnego kremu z dodatkiem chorizo. 
Bób jest bogaty w błonnik, to prawdziwe źródło witamin i minerałów. Zaledwie 100g bobu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy.
Polecam!

 Polecam również inne kremowe zupy:

Zupa krem z młodej kapusty

Zupa krem z dyni z parmezanem

Dyniowa zupa-krem z imbirem

Zupa-krem z ziemniaków z serem i chorizo

Kremowa zupa kukurydziana z nutą chrzanu

Aksamitny krem z kalafiora

 

Zupa-krem z bobu z chorizo

Składniki:
1l bulionu drobiowego
1kg bobu
sól
pieprz czarny świeżo mielony
2 łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
100g chorizo (ewentualnie paprykowej salami lub wędzonego boczku)
3 łyżki prażonych pestek dyni i słonecznika
2 łyżki oliwy

Bób ugotować, obrać ze skórek. Do bobu wlać połowę bulionu, zmiksować blenderem na gładki krem, połączyć z pozostałym bulionem. Zagotować, doprawić do smaku, wymieszać z oliwą.
Chorizo pokroić na cienkie plasterki, wyłożyć na rozgrzana patelnię (bez tłuszczu), podsmażyć z każdej strony. Zupę nalać od miseczek, posypać pestkami, na wierzchu wyłożyć plasterki kiełbasy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj