Gdy za oknem jest tak gorąco, nie mam ochoty na ciężkie dania. Chętnie zajadam sałatki, chłodniki i lody. Takie moje menu na upały;) Właśnie, sałatek ostatnio robiłam bardzo dużo. Są sycące, z powodzeniem mogą zastąpić obiad. Jak na przykład ta sałatka z fasolki szparagowej. Paluszki lizać!
Składniki:
300g fasolki szparagowej
1 cebulka
1 marchewka
kilka plasterków chorizo
8 przepiórczych jaj (lub 2 kurze)
pęczek pietruszki
1 łyżka oliwy do smażenia
sól, pieprz
Fasolkę ugotować, najlepiej na parze, ostudzić. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w piórka, zrumienić na oliwie, dodać marchew, podsmażać razem 5 minut, ostudzić. Jajka ugotować na twardo przez 3-4 minuty, obrać, przekroić na pół. Chorizo podsmażyć na patelni, żeby wytopić tłuszcz. Wszystkie składniki wyłożyć na talerz, doprawić do smaku, posypać posiekaną pietruszką.
Smacznego!
Wiem, że połączenie chorizo i fasolki jest super, próbowałam w innej potrawie, dlatego ta sałatka od razu wygląda mi na prawdziwą rewelację.
OdpowiedzUsuńchorizo wytopione z tłuszczyku na patelni smakuje rewelacyjnie i genialnie pasuje do sałatek.
OdpowiedzUsuń