Jak smakuje lato? Najpierw truskawkowo, później jagodowo, wiśniowo, brzoskwiniowo. Lato nas rozpieszcza, może nie tyle pogodą, co bogactwem owoców. W lesie pełno jagód, poziomek (niestety, komarów i kleszczy również, brrrr)... Smak owoców leśnych zamknęłam w słoiczkach cudownego dżemu z owoców leśnych. A wieczór umiliłam naleśnikami z serkiem i owocami. I jakby od razu cieplej się zrobiło;)
Nie są to tradycyjne cienkie naleśniki, te są puchate, 2 takie wystarczyły dla dorosłej osoby na całą kolację:)
Pyszne!
Zachęcam również do przygotowanie innych nadziewanych naleśników:
- Naleśnikowe szaszłyki Shreka i Fiony
- Naleśniki z twarożkiem i jagodami
- Naleśniki z owocami leśnymi i serkiem
Naleśniki z owocami leśnymi i serkiem
Składniki (6 naleśników):
1 szklanka kefiru
0,5 szklanki mąki
2 jaja
1 op. cukru z wanilią
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka masła/margaryny/oleju
olej do smażenia
Nadzienie:
300g serka homogenizowanego waniliowego
1 szklanka owoców leśnych (jagody, poziomki, drobne truskawki)
listki mięty lub melisy do dekoracji
Jaja roztrzepać z cukrem waniliowym. Kefir wymieszać z sodą, wlać do jajek, wsypać mąkę i wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać rozpuszczone masło, ponownie wymieszać. Ciasto powinno być niezbyt rzadkie, konsystencją przypominać jogurt.
Patelnię rozgrzać, posmarować olejem, wylewać porcje ciasta, rozprowadzając po całej powierzchni patelni. Gdy ciasto od spodu się zarumieni i pojawią się widoczne dziurki, odwrócić na drugą stronę. Usmażone naleśniki wykładać na talerz. Każdy posmarować serkiem, posypać owocami, złożyć. udekorować owocami, listkami melisy lub mięty.
Smacznego!
1 szklanka kefiru
0,5 szklanki mąki
2 jaja
1 op. cukru z wanilią
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka masła/margaryny/oleju
olej do smażenia
Nadzienie:
300g serka homogenizowanego waniliowego
1 szklanka owoców leśnych (jagody, poziomki, drobne truskawki)
listki mięty lub melisy do dekoracji
Jaja roztrzepać z cukrem waniliowym. Kefir wymieszać z sodą, wlać do jajek, wsypać mąkę i wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać rozpuszczone masło, ponownie wymieszać. Ciasto powinno być niezbyt rzadkie, konsystencją przypominać jogurt.
Patelnię rozgrzać, posmarować olejem, wylewać porcje ciasta, rozprowadzając po całej powierzchni patelni. Gdy ciasto od spodu się zarumieni i pojawią się widoczne dziurki, odwrócić na drugą stronę. Usmażone naleśniki wykładać na talerz. Każdy posmarować serkiem, posypać owocami, złożyć. udekorować owocami, listkami melisy lub mięty.
Smacznego!
O tak właśnie smakuje lato - naleśnikami z owocami :D
OdpowiedzUsuńJak ja kocham lato, nie tylko za słońce, ale za te stragany pełne soczystych owoców:) Ale 'nadziane' naleśniki- aż ma się olbrzymią chęć zmykać do kuchni i je przygotować :)
OdpowiedzUsuń