piątek, 20 czerwca 2014

Pierogi z truskawkami II


Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy... Na krzaczkach ładnie się czerwienią Honeoye i Dukaty, teraz dojrzewa Senga - słodka, najlepsza na dżemy i konfitury.
Na dania z truskawkami nie trzeba mnie specjalnie namawiać. Przyszła pora na pierogi z truskawkami. Cieniuteńkie ciasto otula soczystą słodką truskawkę. Tak, w każdym pierogu jest tylko jedna truskawka,w sam raz na jeden kęs. Kto policzy, ile jest pierogów na talerzu?;)
Zajadamy je ze śmietaną i brązowym cukrem, posypane prażonymi płatkami migdałów - pyszne!
Na blogu już jest jeden przepis na najlepsze pierogi z truskawkami . Tym razem do ciasta dodałam maślankę, wyszło elastyczne, delikatne ciasto (ale z samą wodą również w niczym mu nie ustępuje).
Polecam!

Składniki (na 20 małych pierogów):
1 szklanka mąki +1 łyżka
0,5 szklanki maślanki
świeże truskawki

Mąkę wymieszać z solą, zalać wodą, dodać maślankę, wyrobić elastyczne ciasto, podczas wyrabiania dodać olej. Z ciasta uformować wałek, owinąć folią i odstawić na godzinę.
Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć na papierowym ręczniku.
Ciasto pokroić na plasterki, każdy rozwałkować, włożyć truskawkę, zalepić brzegi. Można również tradycyjnie rozwałkować ciasto i wycinać szklanką kółka.
W garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gdy wypłyną gotować ok. 2-3 minut.
Płatki migdałowe uprażyć na patelni.
Przed podaniem pierogi posypać płatkami, polać śmietaną i posypać cukrem.
Smacznego!



2 komentarze:

  1. Pierogi z truskawkami lubię lepić z tych ... mrożonych :) wtedy nic nie wycieka, nie puszczają soku. A w zamrażalniku mam jeszcze ze 4 kg zapasów z lata :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj