Być może niektórzy jeszcze mają formy do pieczenia orzeszków? Takie metalowe, zamykane, które stawia się na ogniu na kuchence... Orzeszki z foremki swego czasu u nas robiły furorę! Co to był za smak! Kruche "skorupki", a w środku najpyszniejsze nadzienie z masy kajmakowej...
Polecam!
Orzeszki z nadzieniem
Składniki (ok. 60 całych orzeszków):
200g masła
2 jaja
100g cukru
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej (można dać 3 szklanki mąki pszennej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli olejku migdałowego
2 puszki masy kajmakowej (po 400g)
opcjonalnie do masy: siekane orzechy, migdały lub inne bakalie
masło do posmarowania formy
Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać miękkie masło i olejek, ucierając, wsypać przesiane mąki z proszkiem. Wyrobić gładkie ciasto. Powinno być miękkie, ale nie klejące się do rąk. Formę do orzeszków rozgrzać, posmarować masłem przed pierwszym pieczeniem, do każdego wgłębienia wkładać kawałek ciasta (wielkości pół orzecha włoskiego), zamykać formę, piec do zarumienienia, odwracając w międzyczasie formę. Upieczone połówki delikatnie wyjmować z formy, ostudzić. Jeśli boczki będą nierówne, obłamać lub obciąć.
Połówki napełniać masą kajmakową, sklejać.
Obcięte boczki można również dodać do masy kajmakowej.
Masę kajmakową można zrobić samemu: 2 puszki słodzonego mleka zagęszczonego włożyć do garnka z wodą i gotować przez 2 godziny, cały czas pilnując, żeby były całkowicie zanurzone w wodzie. Ostudzić i dopiero wtedy otworzyć puszki.
Smacznego!
200g masła
2 jaja
100g cukru
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej (można dać 3 szklanki mąki pszennej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli olejku migdałowego
2 puszki masy kajmakowej (po 400g)
opcjonalnie do masy: siekane orzechy, migdały lub inne bakalie
masło do posmarowania formy
Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać miękkie masło i olejek, ucierając, wsypać przesiane mąki z proszkiem. Wyrobić gładkie ciasto. Powinno być miękkie, ale nie klejące się do rąk. Formę do orzeszków rozgrzać, posmarować masłem przed pierwszym pieczeniem, do każdego wgłębienia wkładać kawałek ciasta (wielkości pół orzecha włoskiego), zamykać formę, piec do zarumienienia, odwracając w międzyczasie formę. Upieczone połówki delikatnie wyjmować z formy, ostudzić. Jeśli boczki będą nierówne, obłamać lub obciąć.
Połówki napełniać masą kajmakową, sklejać.
Obcięte boczki można również dodać do masy kajmakowej.
Masę kajmakową można zrobić samemu: 2 puszki słodzonego mleka zagęszczonego włożyć do garnka z wodą i gotować przez 2 godziny, cały czas pilnując, żeby były całkowicie zanurzone w wodzie. Ostudzić i dopiero wtedy otworzyć puszki.
Smacznego!
Jadłam te orzeszki. Są pracochłonne ale też bardzo smaczne i dekoracyjne :)
OdpowiedzUsuńrobiłam :) pyszne!
OdpowiedzUsuńśliczne Ci wyszły:) ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńczy przepis na ciasto jest kruche czy normalne ? szukam przepisu na normalne ciasto bo kruche się łamią ,rozwalają i kruszy a takich nie lubię .
OdpowiedzUsuńTo ciasto nie jest typowo kruche, jak np w mazurkach. Nie kruszyło się, nie łamało u mnie. Dodatkowo po nadzieniu nieco mięknie
UsuńJeśli zamiast mąki ziemniaczanej dodamy pszenną, ciasto będzie jeszcze mniej kruche.
Usuń