Wyobraźcie sobie delikatną jogurtowo-kokosową piankę, która wręcz rozpływa się w ustach! Lekka, puszysta i śnieżno biała... a w niej zatopione słodkie, aromatyczne truskawki. Całość polana esencjonalną galaretką i posypana wiórkami kokosowymi. Wyjątkowe połączenie smaków na wyjątkowy dzień!
No więc teraz zamknijcie oczy...;)
Polecam!
Kokosowa pianka z truskawkami
Składniki:
500ml jogurtu greckiego
200ml śmietanki
400ml mleka kokosowego
3 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
1 op. galaretki truskawkowej
biszkopty do wyłożenia formy (lub upieczony cienki spód biszkoptowy)
świeże truskawki
wiórki kokosowe do dekoracji
Dno tortownicy (23cm ze zdejmowaną obręczą) wyłożyć biszkoptami.
Żelatynę namoczyć w 100ml wody, gdy napęcznieje, podgrzewać, ciągle mieszając, aż się całkowicie rozpuści (nie doprowadzać do wrzenia!).
Śmietankę ubić na sztywną pianę. Z puszki mleka kokosowego odlać wodę z dna. Mleczko ubić mikserem, dodać jogurt i dalej ubijać na najwyższych obrotach, aż masa stanie się napowietrzona. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Delikatnie połączyć ze śmietanką. Do płynnej żelatyny dodać 2 łyżki masy, wymieszać. Ciągle miksując, wlewać cienką strużką żelatynę. Masę jogurtową wylać na biszkopty.
Truskawki umyć, osuszyć na papierowym ręczniku. W masie jogurtowej zanurzyć truskawki. Wstawić do lodówki, żeby stężała.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400ml gorącej wody. Gdy wystygnie i zacznie gęstnieć, wylać na wierzch masy jogurtowej. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Przed podaniem posypać wiórkami, udekorować truskawkami.
Smacznego!
500ml jogurtu greckiego
200ml śmietanki
400ml mleka kokosowego
3 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
1 op. galaretki truskawkowej
biszkopty do wyłożenia formy (lub upieczony cienki spód biszkoptowy)
świeże truskawki
wiórki kokosowe do dekoracji
Dno tortownicy (23cm ze zdejmowaną obręczą) wyłożyć biszkoptami.
Żelatynę namoczyć w 100ml wody, gdy napęcznieje, podgrzewać, ciągle mieszając, aż się całkowicie rozpuści (nie doprowadzać do wrzenia!).
Śmietankę ubić na sztywną pianę. Z puszki mleka kokosowego odlać wodę z dna. Mleczko ubić mikserem, dodać jogurt i dalej ubijać na najwyższych obrotach, aż masa stanie się napowietrzona. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Delikatnie połączyć ze śmietanką. Do płynnej żelatyny dodać 2 łyżki masy, wymieszać. Ciągle miksując, wlewać cienką strużką żelatynę. Masę jogurtową wylać na biszkopty.
Truskawki umyć, osuszyć na papierowym ręczniku. W masie jogurtowej zanurzyć truskawki. Wstawić do lodówki, żeby stężała.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400ml gorącej wody. Gdy wystygnie i zacznie gęstnieć, wylać na wierzch masy jogurtowej. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Przed podaniem posypać wiórkami, udekorować truskawkami.
Smacznego!
mniam! piękne ciacho :)
OdpowiedzUsuńSuper pianka wygląda bardzo puszyście i pięknie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Uwielbiam takie piankowe ciasta!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i na pewno świetnie smakuje.
OdpowiedzUsuńsmakuje pysznie, smak kokosa bardzo pasuje do truskawek... i szybko znika;)
OdpowiedzUsuńMmm, ja oczu zamykać nie będę, bo Twoje zdjęcia zdecydowanie pobudzają moją wyobraźnię :)
OdpowiedzUsuńOszałamiające!
OdpowiedzUsuńZapraszamy do rejestracji na naszej stronie i promowania swoich przepisów:
http://katalogsmakow.pl/strona-glowna.3.html
śmietanka ma być kremówka? czy zwykła,chudsza?
OdpowiedzUsuńkremówka jest lepsza, ponieważ można ją dobrze ubić.
UsuńZ kwaśną śmietaną deser będzie miał kwaskowaty śmietanowy posmak i będzie mniej napowietrzony (co nie znaczy, że będzie gorszy)