Miał być zdrowy piątkowy obiad. Wymyśliłam więc proste i szybkie danie z rybą w roli głównej. Dorsz w pomidorowym sosie podany z brązowym ryżem. Jakie to pyszne!
Składniki (2 porcje):
300g filetu z dorsza
1 marchew
kawałek selera (ok 100g)
kawałek pora (biała część)
2 łyżki koncentratu pomidorowego (użyłam Pudliszki 32%)
100ml białego wina
pieprz cytrynowy
sól morska
tymianek
100g ryżu brązowego naturalnego
natka pietruszki
3 łyżki oliwy
Warzywa kroimy w cienką słomkę, na rozgrzaną oliwę wrzucamy najpierw por, następnie marchew z selerem. Smażymy chwilę, aż warzywa zmiękną. Dodajemy koncentrat, tymianek, podlewamy odrobiną wody, dusimy ok 7-8 minut.
Filety solimy i doprawiamy do smaku, wykładamy na patelnię obok warzyw. Podlewamy winem, dusimy pod przykryciem 10 minut.
W międzyczasie gotujemy ryż na sypko (ok 12 minut w osolonej wodzie).
Na talerze nakładamy ryż i dorsza w sosie. Dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz