środa, 4 czerwca 2014

Ciastka z masła orzechowego


Co wyjdzie, gdy połączymy masło orzechowe, mąkę pełnoziarnistą, brązowy cukier i gorzką czekoladę? Odpowiedź jest prosta - przyjemnie chrupiące maślane ciasteczka. Pachnące orzechowo, z kawałkami czekolady - w sam raz do szklanki mleka lub kubka kawy:) Polecam!

Składniki (ok 30 ciastek):
150g masła orzechowego
150g brązowego cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
100g masła
1 łyżeczka sody
1 duże jajo
100g gorzkiej czekolady

Masło utrzeć z cukrem, dodać masło orzechowe, jajo. Mąki przesiać z sodą, wsypać do masy maślanej, wymieszać mikserem (nasadki haki). Czekoladę posiekać na kawałki, wmieszać do ciasta.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze, spłaszczać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temp. 170stC. Ostudzić na kratce. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
(wyszło mi 33 ciastka)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj