Szparagowania ciąg dalszy:)
Kiedyś nie wiedziałam nawet, że można jej jeść. U babci w ogródku rósł piękny krzak asparagusa, liście którego służyły jako ozdoba bukietów. Nigdy do głowy nie przyszło mi, że młode pędy można jeść... może to i dobrze;)
Szparagi pojawiały się na stołach starożytnych Egipcjan, Rzymian i Greków, uważano je za afrodyzjak. Zawierają witaminy, sole mineralne, błonnik, są lekkostrawne, a przy tym bardzo smaczne. Na targu dostępne są białe i zielone pędy, które pochodzą z tej samej rośliny, a kolorem różnią się ze względu na uprawę - białe rosną pod usypanymi wałami ziemi, ale zawierają mniej cennych witamin. Są też szparagi fioletowe, jednak trudniej je dostać.
Na obiad zrobiłam szparagi w wersji minimalistycznej - gotowane al dente na parze*, podane z chrupiącym bekonem i jajkiem, posypane bułka tartą. Pyszne!
*wskazówki dotyczące gotowania szparagów znajdziecie w zakładce "kącik porad":)
Polecam również inne przepisy na szparagi:
- Szparagi zapiekane w boczku
- Makaron ze szparagami w sosie serowym
- Zapiekanka makaronowa z łososiem i szparagami
- Szparagi smażone z boczkiem
Szparagi z jajkiem
Składniki (na 3 porcje):
1 pęczek zielonych szparagów
3 duże jaja (najlepiej z podwójnym żółtkiem)
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła
80g wędzonego surowego bekonu
szczypiorek do dekoracji
sól morska z pieprzem
Szparagi dobrze umyć, odłamać zgrubiałe końce, ugotować na parze przez 6-7 minut (dłużej gotowane będą włókniste).
Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, wbić jaja, doprawić solą i pieprzem, przykryć pokrywką i smażyć, aż białko na górze się zetnie.
W rondelku roztopić masło, wsypać bułkę tartą, zrumienić.
Szparagi wyłożyć na talerze, posypać bułką, obok wyłożyć jaja. Udekorować szczypiorkiem.
Smacznego!
1 pęczek zielonych szparagów
3 duże jaja (najlepiej z podwójnym żółtkiem)
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła
80g wędzonego surowego bekonu
szczypiorek do dekoracji
sól morska z pieprzem
Szparagi dobrze umyć, odłamać zgrubiałe końce, ugotować na parze przez 6-7 minut (dłużej gotowane będą włókniste).
Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, wbić jaja, doprawić solą i pieprzem, przykryć pokrywką i smażyć, aż białko na górze się zetnie.
W rondelku roztopić masło, wsypać bułkę tartą, zrumienić.
Szparagi wyłożyć na talerze, posypać bułką, obok wyłożyć jaja. Udekorować szczypiorkiem.
Smacznego!
Szparag lubi być traktowany bez udziwnień, lubi być tematem dlatego takie najprostsze z nim dania są jednymi z moich ulubionych. Szparag z jajem to najlepszy duet!
OdpowiedzUsuń