Dziś zaczynam dzień lekko - od chrupiącej sałatki z młodych warzyw, prawdziwa bomba witaminowa:) Są tu kapusta, marchew, cukinia, rzodkiewki, ogórek, pietruszka, koper, doprawione lekkim sosem. A całość wieńczą prażone pestki słonecznika, dyni i orzeszki pinii. Zdrowa i pyszna, może stanowić również dodatek do obiadu. Polecam!
Składniki:
1/4 główki młodej kapusty
3-4 młode marchewki
1 ogórek
1 cukinia
pęczek rzodkiewek
garść rukoli
natka pietruszki
koperek
3 łyżki pestek słonecznika, dyni, pinii (Chrupiąca sałatka od Bakalland)
sos:
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego białego (lub jabłkowego)
1 płaska łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka miodu
0,5 łyżeczki pieprzu
1 zgnieciony mały ząbek czosnku (można pominąć)
1 łyżeczka ziół do sałatki (użyłam Kamis)
1 łyżka wody
Warzywa umyć, osuszyć. Kapustę poszatkować. Ogórka, rzodkiewki i cukinię pokroić w plasterki. marchewki obrać i za pomocą obieraczki zrobić wstążki. Koperek i natkę posiekać. Wszystkie warzywa wymieszać.
Sos: składniki sosu połączyć, wymieszać do uzyskania gęstego sosu. Sosem polać warzywa, wymieszać, odstawić na 30 minut. Przed podaniem posypać pestkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz