Przez zaledwie miesiąc w roku można kupić szparagi. Stają się bardzo popularne w kuchni: zupy, pizze, tarty, sałatki ze szparagami. Białe i zielone, gotowane, pieczone, grillowane... Zacznę od prostej sałatki ze szparagami, jajkiem i polędwicą łososiową.
Składniki:
2 duże mięsiste pomidory
4 jaja ugotowane na twardo
100g polędwicy łososiowej
pęczek zielonych szparagów
mała główka sałaty lodowej (lub masłowej)
3 łyżeczki musztardy francuskiej
3 łyżki białego octu winnego
4 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki cukru
sól, pieprz świeżo mielony
Szparagi opłukać, odkroić zdrewniałe końce, obrać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Pokroić na 2-3cm kawałki.
Pomidory umyć, pokroić w ósemki. Jaja pokroić na 8 części.
Polędwicę pokroić w paseczki, jeśli jest pokrojona w plastry – zwinąć w ruloniki i przekroić na pół.
Sałatę opłukać, osuszyć, liście poukładać na dużym talerzu. Na sałatę wyłożyć pozostałe składniki.
Cukier, sól, pieprz, ocet i musztardę wymieszać, powoli dolewać oliwę, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty sos. Sałatkę polać sosem. Podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
Same pyszności w tej sałatce :)
OdpowiedzUsuńzgadza się:) jest lekka, a przy tym bogata w witaminy i bardzo pyszna.
OdpowiedzUsuń