sobota, 24 maja 2014

Mini-serniczki z jagodami


Pogoda dopisuje, więc jutro może wybierzemy się na przejażdżkę rowerową. Tylko co by tu spakować do plecaka, żeby nie było za ciężko - zarówno dla mięśni, jak i dla żołądka:) Coś , co doda sił i energii, a jednocześnie będzie małym bonusem za przejechane kilometry.
Wiem - wezmę ze sobą mini-serniczki z jagodami! Są bardzo smaczne, nie za słodkie, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem sera. Pyszne!
Jedyna wada - nie chcą oderwać się od nich papilotki. Więc gdy następnym razem będę je piekła, foremki posmaruję masłem i posypie kaszą manną... albo upiekę w silikonowych;) 
Polecam!

Składniki (na 12 szt.):
300g twarogu półtłustego (można użyć gotowego z wiaderka, ale bez dodatków)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
3 łyżki kaszy manny
1 jajo
0,5 szklanki jagód (mogą być mrożone)
12 okrągłych biszkoptów
cukier puder do posypania


Twaróg, cukier, esencję i jajo umieścić w misce, miksować blenderem, aż uzyskamy gładką masę. Wsypać kaszę mannę, wymieszać, dodać jagody, ponownie wymieszać.
Na dno foremek na muffinki położyć biszkopty, na biszkopty wyłożyć masę serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 minut w temp. 170stC.
Ostudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Wyglądają niesamowicie uroczo :) Wspaniała nagroda za przejechane kilometry :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj