środa, 7 maja 2014

Makaron z cukinią, kurczakiem i sosem śmietanowym


Za oknem wiosna zieleni się i rozkwita bzem i kasztanami. Jeszcze tylko dziś ten chłodniejszy dzień, a później znowu słońce, i ciepło, i ptaki, i wiatr, czasem deszcz i burze... Lubię taką wiosnę, piękną, pełną, bogatą, zieloną!
Na talerzu więc też nie zabrakło zielonych akcentów: pyszne muszelki z cukinią, kurczakiem, sosem śmietanowym z fetą i szpinakiem. Pełnia smaku, pełnia wiosny!

Składniki (2 porcje):
200g makaronu muszelki (może też być inny, ulubiony makaron)
1 młoda cukinia
pół żółtej papryki
garść liści szpinaku
1 pojedynczy filet z kurczaka
sól morska
1 łyżeczka tymianku
pieprz cytrynowy
tarty parmezan
oliwa do smażenia
wg smaku - ostra mieszanka przypraw (dałam ognistą Kamis)

sos:
1 łyżka masła klarowanego
2 łyżki śmietany 18%
1 ząbek czosnku
2 garści liści szpinaku
sól, pieprz
50g sera typu feta

Filet kurczaka pokroić w kostkę, posolić lekko, doprawić do smaku tymiankiem, pieprzem cytrynowym. Odstawić do lodówki na 30 minut.
Cukinię pokroić w ćwierćtalarki o grubości ok 5mm, paprykę pokroić w paski. Na rozgrzanej patelni zrumienić na oliwie cukinię z papryką, odłożyć na talerz. Kurczaka usmażyć na pozostałej na patelni oliwie, gdy będzie gotowy, dodać cukinię (ewentualnie doprawić wg uznania ostrą mieszanką przypraw).
W osobnym rondelku roztopić masło, dodać posiekany czosnek, liście szpinaku, chwilę smażyć, mieszając, dodać śmietanę, zagotować, mieszając, doprawić do smaku, dodać pokruszony ser feta.
W międzyczasie ugotować makaron.
Odcedzony makaron wymieszać z cukinią i kurczakiem, wyłożyć na talerz, polać sosem, posypać parmezanem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj