wtorek, 20 maja 2014

Hummus (humus)




Gdy czytałam "Dzień miodu", wydawało się mnie, że czuję te bliskowschodnie smaki i zapachy. A hummus pojawiał się tam podczas prawie każdego posiłku. Ponoć, co kraj to swój przepis na hummus. W Turcji pewnie smakuje zupełnie inaczej, niż w Maroku, w Libanie czy Syrii.
Humus czy hummus? Niektórzy hummus piszą przez jedno m (tak w Polsce się przyjęło), ale wtedy nazwa może kojarzyć się zupełnie z czymś innym (zerknijcie do wikipedii;)) 
Od dawna chodziła za mną ta pasta, choć nigdy wcześniej nie próbowałam. Raz widziałam w sklepie, ale nie zaryzykowałam zakupu, bowiem słyszałam wcześniej, że te sklepowe czasem nie są smaczne, nie wiadomo na jaką się trafi. Nie chciałam zrazić się na początku, więc postanowiłam zrobić hummus sama w domu. Uzbrojona w ciecierzycę i przyprawy, wyczarowałam pyszną pastę. Do jedzenia z chlebkiem, z jajkiem, z mięsem, z pomidorami, warzywami...
Polecam!

Składniki:
1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy (2/3 suchej)
1,5-2 łyżki pasty tahini
1 ząbek czosnku
sok z limonki
sól morska
0,5 łyżeczki kuminu
2 łyżki oliwy
pieprz czarny świeżo mielony

Ciecierzycę namoczyć na 12 godzin, następnie ugotować do miękkości (ok 2 godzin, w szybkowarze 20-25 minut). Ostudzić. Ziarna odcedzić, zachowując płyn po gotowaniu. Ciecierzycę zmiksować na gładką pastę, dolewając odrobinę płynu po gotowaniu, dodać tahini, miksować, dodając czosnek, sok z limonki, sól, oliwę, pieprz, kumin. Gotowy hummus przełożyć do miseczki, skropić oliwą, przykryć folią. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!

uwaga: Tahini można zastąpić sezamem: na patelni uprażyć 2 łyżki ziaren sezamu, zmiksować z dodatkiem oleju sezamowego lub oliwy.


2 komentarze:

Drukuj