poniedziałek, 26 maja 2014

Dorsz w pomidorаch


Ryby chyba nigdy mnie się nie znudzą. Gdybym mieszkała nad morzem, codziennie chodziłabym na targ lub do portu po świeże ryby. Dziś mam pysznego dorsza w sosie pomidorowym z warzywami. Pyszne lekkie danie. W sezonie polecam użyć świeżych pomidorów, natomiast jeśli nie macie dostępu do dojrzałych pomidorów, lepiej wziąć te z puszki.
Polecam!

Składniki (na 2 porcje):
300g filetów z dorsza
4 duże pomidory
1 małą cukinia
1 marchew
kawałek pora (biała część)
2 ząbki czosnku
garść bazylii
pieprz cytrynowy
sól morska
pieprz czarny świeżo mielony
3 łyżki oliwy

Rybę pokroić na kilka kawałków, oprószyć solą i pieprzem cytrynowym, odstawić na 30 minut.
Marchew, pora i cukinię pokroić w słomkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojony w płatki czosnek i wyjąć go. Na oliwę wrzucić pomidory, por, chwilę smażyć, dodać marchew i cukinię, dusić 5 minut pod przykryciem, doprawić do smaku. Dodać rybę, dalej dusić ok 10-15 minut. Pod koniec duszenia dodać bazylię.
Podawać z chrupiącą bagietką lub ryżem na sypko.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj