poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Sernik marmurkowy


Wyjazd na Święta był udany, smaczny i pełen wrażeń. Z powodu wyjazdu też zaliczyłam tygodniową przerwę na blogu:) Ale dziś wracam z przepisem na dobry sernik marmurkowy. Robiłam go na Wielkanoc, ale przecież sernik jest na tyle uniwersalnym ciastem, że nadaje się na każdą okazje. Ten sernik jest nieco inny, niż te, które wcześniej opublikowałam na blogu - cięższy, bardziej zbity, ale również smaczny. Polecam!

Składniki:
ciasto:
1 jajo
100g masła
1,5 szklanki mąki
3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1kg sera półtłustego
1 szklanka cukru
1 op. budyniu waniliowego (na 0,5l mleka)
100g masła
4 jaja
1 czubata łyżka kakao
garść rodzynków (można pominąć)

polewa:
200ml śmietany 18%
3 łyżki cukru
masa krówkowa lub polewa czekoladowa do dekoracji

 Ciasto: masło posiekać z mąką i proszkiem, dodać jajo, cukier, szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy (26cm). Wstawić do lodówki.

Masa serowa: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser zmielić 2-krotnie, zmiksować z jajami i cukrem, dodać roztopione masło i budyń, wymieszać. Do 1/4 masy dodać kakao, wymieszać. Do reszty ciasta wsypać rodzynki.
W tortownicy zapiąć obręcz. Na ciasto wylać połowę jasnej masy, wyłożyć kilka kleksów kakaowej. Wylać resztę jasnej masy i resztę kakaowej. Widelcem pomieszać, tworząc marmurkowy wzór. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w temp. 170st.
Śmietanę wymieszać z cukrem, wylać na sernik, wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 10 minut.
Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na pół godziny. Następnie wyjąć, ostudzić, udekorować masą krówkową lub polewa czekoladową.
Smacznego!

2 komentarze:

Drukuj