U nas swego czasu te serniczki gościły na stole bardzo często, a my (wtedy jeszcze dzieci) zajadaliśmy je z wielkim apetytem. Są szybkie do zrobienia i bardzo smaczne! Ciasto podobne jest do tego, z którego robimy leniwe. Smażę je na klarowanym masełku - pyszności!
Polecam!
Składniki (na 8szt.):
250g twarogu
1 jajko
1 łyżka cukru z wanilią
2 kopiaste łyżki mąki (plus mąka do obtaczania)
masło klarowane do smażenia
cukier puder do posypania
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, cukier, wymieszać, wsypać mąkę, jeszcze raz wymieszać. Łyżką nabierać kawałki ciasta, obtaczać w mące, formować kulki i spłaszczać na dłoni. Na patelni roztopić masło, wykładać placki, smażyć na małym ogniu z obu stron po ok 2 minuty.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Podawać z ulubionym dżemem, śmietaną.
Smacznego:)
Jadłabym! :)
OdpowiedzUsuńŚliczne serniczki :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię i często robię, bo moja córka też jest ich fanką :)
OdpowiedzUsuńDzięki za podpowiedź jak przemycić do diety dziecka twaróg:) Nie obyło się bez nutelli, ale co tam - grunt ze twaróg w takich ilościach zjedzony po raz pierwszy w życiu 4 latka :)
OdpowiedzUsuńDzieci często nie wiedzą, co dobre;))
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że serniczki przypadły do gustu małemu twarogowemu niejadkowi;) Z nutellą to dopiero smak - sama bym chętnie zjadła:)
Super przepis, serniczki wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńa jesli serniczki przywieraja do patelni, to jakiego skladnika za malo jest?
OdpowiedzUsuńhmmm, może więcej mąki do obtoczenia. Ja smażyłam na maśle na patelni z powłoką nieprzywierającą, masła dawałam nie dużo.
OdpowiedzUsuń