poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Kwiaty do dekoracji z lukru królewskiego (royal icing)

 Lukier królewski - czyli białka utarte z cukrem pudrem. W rzadszej postaci nadaje się do lukrowania pierniczków i ciastek, a gęsty - to wyciskania różnych dekoracji, np. kwiatków. Takie dekoracje z lukru można długo przechowywać. W smaku - cóż, baaaardzo słodkie, twarde, ale jadalne;)

Składniki:
1 białko
1,5-2 szklanki cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
barwniki spożywcze
słodkie perełki 

Jajko przed użyciem sparzyć, zanurzając na kilka sekund w bardzo gorącej (prawie wrzącej) wodzie. Natychmiast wyjąć, oddzielić białko. Cukier puder przesiać. Do kubka/miseczki wlać białko, wsypać szklankę cukru pudru, ucierać do uzyskania gęstej masy, dodając sok z cytryny i dosypując pozostały cukier puder. Lukier powinien być bardzo gęsty, nielejący, podobny do konsystencji mascarpone. Gotowa masę można zabarwić barwnikami spożywczymi.
Deskę do krojenia lub blachę z piekarnika wyłożyć folią aluminiową.
Lukrem napełnić rękaw cukierniczy z nasadką w kształcie gwiazdki, wyciskać kwiatki na folię, trzymając końcówkę pionowo tuż przy folii. Na środek każdego kłaść perełkę. Pozostawić do zasuszenia na ok. 24godziny.
Wyschnięte kwiatki zdjąć z folii, przechowywać w suchym miejscu.
(z podanych proporcji wyszła mi cała blaszka (25x40) dość sporych kwiatków).

2 komentarze:

Drukuj