wtorek, 4 marca 2014

Żurek na zakwasie

Wolicie barszcz biały czy żurek? Która z tych zup zagości na waszych stołach w Wielkanoc?
Tak do końca nie wiem, na czym polega różnica. Do jednej z nich dodaje się ziemniaki, inna jest na wędzonce, ale w każdym regionie są swoje tradycje co do przepisów. Rozróżniam je więc ze względu na zakwas, nazywając barszczem białym zupę na zakwasie pszennym, a żurkiem - na zakwasie żytnim.
Obie wersje lubię, a na moim stole żurek pojawia się nie tylko w święta. Zawsze dobrze doprawiony, z najlepszą białą kiełbasą, jajkiem i śmietaną.
Poniżej przepis na żurek (nie było go jeszcze na blogu, mimo że rok temu ukazał się w gazecie:). A już niebawem przepis na barszcz biały.
Polecam!

Składniki:
3 pęta białej kiełbasy (ok 500g)
kilka wędzonych żeberek
500 ml zakwasu na żurek
3 łyżki kwaśniej śmietany 18%
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
ziele angielskie, liść laurowy
majeranek
sól, pieprz mielony
6 jaj


Do garnka wlać 2l wody, dodać żeberka, liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować, gotować na małym ogniu ok. 30 minut. 
Kiełbasę pokroić w talarki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z odrobiną oleju, dodać kiełbasę, smażyć kilka minut. 
Zakwas wlać do wywaru, wymieszać, dodać kiełbasę z cebulką, rozgnieciony ząbek czosnku, wszystko razem gotować jeszcze przez 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Śmietanę rozmieszać z odrobiną zupy, wlać do garnka, dodać majeranek. 
Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem. 
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj