Tort! Wspaniale czekoladowy, wilgotny, z delikatnym malinowym kremem... pyszny! Do ciasta dodałam tarte migdały, które cudownie zmieniły smak tradycyjnego zwykłego biszkoptu, zachowując jednocześnie jego lekkość i puszystość. Krem na bazie mascarpone wręcz doskonale komponuje się z malinami. Komu kawałeczek?:)
Polecam!
Składniki:
ciasto:
6 jaj
1 szklanka trzcinowego cukru pudru
2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki kakao
2/3 szklanki tartych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
50ml likieru migdałowego
80ml soku z pomarańczy
Krem:
200ml śmietanki 30%
500g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
200g malin (mogą być mrożone)
Polewa:
2 łyżki śmietany 18%
80g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła/margaryny
100g malin do dekoracji
Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier puder, ciągle ubijając dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao, dodać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać migdały, jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy (22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wstawić od nagrzanego piekarnika, piec 35miniut w temp. 170stC. (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z foremki, przekroić na 3 blaty.
Krem: Śmietankę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier puder, dodać mascarpone, zmiksować. 1/3 kremu odłożyć, do pozostałego dodać maliny (zamrożonych nie trzeba rozmrażać), wymieszać.
Na paterze położyć jeden blat, naponczować, wyłożyć połowę kremu z malinami, przykryć drugim blatem, naponczować, wyłożyć resztę kremu z malinami, przykryć trzecim blatem, również naponczować, posmarować odłożonym kremem bez malin. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Polewa: Czekoladę roztopić, dodać śmietanę, masło, ciągle mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, przestudzić. Polewą polać wierzch tortu, udekorować malinami.
Smacznego:)
Wygląda przepysznie :) Niedawno jadłam podobny tort, tyle, że z wiśniami. Teraz na pewno wypróbuję przepis z malinami :)
OdpowiedzUsuńZ wiśniami też pewnie smakował wyśmienicie:)
OdpowiedzUsuńCzym zastąpić likier migdałowy żeby aromat pozostał? :(
OdpowiedzUsuńmoże być np. esencja migdałowa wymieszana z herbatą lub kawą - dałabym łyżeczkę esencji na 100ml mocnej herbaty, a soku pomarańczowego do nasączenia w tym przypadku nie dodawałabym.
Usuń