Krucha, soczysta, aromatyczna szynka. Można ją podać na gorąco z żurawiną lub sosem jabłkowym albo na zimno, pokrojoną w plasterki. Pyszna!
P.s. pewnie już zauważyliście, że od pewnego czasu używam przypraw Kamis: są aromatyczne, pełne smaku, a z nimi każde danie staje się ucztą dla podniebienia.
Składniki:
szynka wieprzowa w kształcie kulki ok 1,2kg
3 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
nitka wędliniarska
rękaw do pieczenia
Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć solą, posiekanym czosnkiem, przyprawami, polać olejem, włożyć od miski, przykryć i wstawić do lodówki na 12-24h.
Przed pieczeniem szynkę obwiązać nitką, włożyć od rękawa (brzegi folii związać), umieścić w formie do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180st.C), piec 30 minut, następnie folię rozciąć od góry i rozchylić, piec jeszcze 40 minut.
Smacznego!
P.s. pewnie już zauważyliście, że od pewnego czasu używam przypraw Kamis: są aromatyczne, pełne smaku, a z nimi każde danie staje się ucztą dla podniebienia.
Składniki:
szynka wieprzowa w kształcie kulki ok 1,2kg
3 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
nitka wędliniarska
rękaw do pieczenia
Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć solą, posiekanym czosnkiem, przyprawami, polać olejem, włożyć od miski, przykryć i wstawić do lodówki na 12-24h.
Przed pieczeniem szynkę obwiązać nitką, włożyć od rękawa (brzegi folii związać), umieścić w formie do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180st.C), piec 30 minut, następnie folię rozciąć od góry i rozchylić, piec jeszcze 40 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz