Na niedzielny obiad można pozwolić sobie na danie bardziej skomplikowane w przygotowaniu, którego smak zachwyci wszystkich domowników.
Mięso królika jest bardzo smaczne i zdrowe, charakteryzuje się wysoką przyswajalnością białka, niską zawartością cholesterolu. Można przyrządzać z niego naprawdę wyjątkowe dania.
Dziś proponuję królika duszonego w śmietanie. Uwielbiam go ze świeżą bagietką, maczaną w śmietanowym sosie... do ostatniej kropli... Pyszny obiad gwarantowany!
Polecam!
Składniki:
1 tuszka królika (ok 1 kg)
2 marchewki
1 duża cebula
4 łodygi selera naciowego
400ml śmietany 18%
garść suszonych borowików
kilka gałązek rozmarynu
sól morska z ziołami, pieprz biały, liść laurowy (użyłam Kamis)
1-1,5 szklanki wywaru warzywnego lub wody (lub wody pół na pół z białym winem)
oliwa do smażenia
Mięso umyć, podzielić na mniejsze kawałki, posolić, posypać białym pieprzem, listkami rozmarynu, przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do lodówki na godzinę.
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć mięso z każdej strony na złoty kolor, dodać grzyby, liść laurowy, gałązki rozmarynu, zalać szklanką gorącego wywaru z warzyw (lub wody) przykryć i dusić 25 minut.
Marchew obrać, pokroić w półtalarki, cebulę pokroić w piórka, dodać do królika, wymieszać i dusić 15 minut, w razie potrzeby podlać wodą.
Łodygi selera pokroić, dodać do mięsa. Śmietanę posolić, rozmieszać z odrobiną płynu z patelni, wlać do mięsa, wymieszać, zagotować, przykryć i dusić 10 minut.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub bagietką.
Smacznego!
brzmi bardzo apetycznie.dziś bede testować.
OdpowiedzUsuńzrobiłam i stwierdzam jedno ..... PRZEPYSZNE ! :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało!
OdpowiedzUsuńdzis zjedlismy na obiad krolika wg tego przepisu. pychota!!! pozwolilam sobie przepis zapisac w mojej bazie przepisow i na 100% jeszcze nie raz go powtorze :-).
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu;)
UsuńSuper danie. Zrobiłem na przyjazd teściowej. Nareszcie była zadowolona. Zamiast wywaru dodalem biale wino z wodą. Rewelacja. :-)
OdpowiedzUsuńzadowolenie teściowej to najwyższa ocena;)
UsuńWłaśnie skończyłem gotować i konsumować. Świetne!! :)
OdpowiedzUsuńbardzo miło to czytać;)
UsuńGdzie jest opcja drukuj???
OdpowiedzUsuńups, nie ma jeszcze... muszę zobaczyć jak ją dodać na blogu...
Usuńdodana opcja wydruku:)
UsuńPod postem jest ikonka drukarki, po kliknięciu w nią wyskoczy okienko z wersją pdf danego posta.
Postaram się jakoś tę opcję ulepszyć w najbliższym czasie
Świetny przepis,królik przepyszny <3 <3 <3
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że smakował!!
UsuńWłaśnie jestem w trakcie degustacji.Pychota.Dziękuję.
OdpowiedzUsuńsmacznego:) ciesze niezmiernie, że smakuje;)
Usuńpychotka polecam robiłam już kilka razy ,prosty przepis ale rewelacja
OdpowiedzUsuńKrólik jest pychota dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńKrólik pychota
OdpowiedzUsuń