sobota, 1 marca 2014

Królik duszony w śmietanie


Na niedzielny obiad można pozwolić sobie na danie bardziej skomplikowane w przygotowaniu, którego smak zachwyci wszystkich domowników. 
Mięso królika jest bardzo smaczne i zdrowe, charakteryzuje się wysoką przyswajalnością białka, niską zawartością cholesterolu. Można przyrządzać z niego naprawdę wyjątkowe dania.
Dziś proponuję królika duszonego w śmietanie. Uwielbiam go ze świeżą bagietką, maczaną w śmietanowym sosie... do ostatniej kropli... Pyszny obiad gwarantowany!
Polecam!

Składniki:
1 tuszka królika (ok 1 kg)
2 marchewki
1 duża cebula
4 łodygi selera naciowego
400ml śmietany 18%
garść suszonych borowików
kilka gałązek rozmarynu
sól morska z ziołami, pieprz biały, liść laurowy (użyłam Kamis)
1-1,5 szklanki wywaru warzywnego lub wody (lub wody pół na pół z białym winem)
oliwa do smażenia

Mięso umyć, podzielić na mniejsze kawałki, posolić, posypać białym pieprzem, listkami rozmarynu, przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do lodówki na godzinę.
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć mięso z każdej strony na złoty kolor, dodać grzyby, liść laurowy, gałązki rozmarynu, zalać szklanką gorącego wywaru z warzyw (lub wody) przykryć i dusić 25 minut.
Marchew obrać, pokroić w półtalarki, cebulę pokroić w piórka, dodać do królika, wymieszać i dusić 15 minut, w razie potrzeby podlać wodą.
Łodygi selera pokroić, dodać do mięsa. Śmietanę posolić, rozmieszać z odrobiną płynu z patelni, wlać do mięsa, wymieszać, zagotować, przykryć i dusić 10 minut.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub bagietką.
Smacznego!

19 komentarzy:

  1. brzmi bardzo apetycznie.dziś bede testować.

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam i stwierdzam jedno ..... PRZEPYSZNE ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dzis zjedlismy na obiad krolika wg tego przepisu. pychota!!! pozwolilam sobie przepis zapisac w mojej bazie przepisow i na 100% jeszcze nie raz go powtorze :-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Super danie. Zrobiłem na przyjazd teściowej. Nareszcie była zadowolona. Zamiast wywaru dodalem biale wino z wodą. Rewelacja. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie skończyłem gotować i konsumować. Świetne!! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdzie jest opcja drukuj???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ups, nie ma jeszcze... muszę zobaczyć jak ją dodać na blogu...

      Usuń
    2. dodana opcja wydruku:)
      Pod postem jest ikonka drukarki, po kliknięciu w nią wyskoczy okienko z wersją pdf danego posta.
      Postaram się jakoś tę opcję ulepszyć w najbliższym czasie

      Usuń
  7. Świetny przepis,królik przepyszny <3 <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie jestem w trakcie degustacji.Pychota.Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. pychotka polecam robiłam już kilka razy ,prosty przepis ale rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  10. Królik jest pychota dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  11. Królik pychota

    OdpowiedzUsuń

Drukuj