Był żurek, teraz dla odmiany będzie barszcz biały. W smaku podobny do żurku, a dodatek chrzanu sprawia, że jest bardziej wyrazisty w smaku. Polecam na Wielkanoc!
Barszcz biały z chrzanem
Składniki:
400g białej kiełbasy
1 marchew
1 korzeń pietruszki
kawałek pora
500ml zakwasu
4 ziarenka ziela angielskiego
1 cebula
2 liście laurowy
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
3 ząbki czosnku
2 suszone grzybki
1 łyżka chrzanu
100ml śmietany (18%)
3 łyżki oleju
6 jaj
Marchew, pietruszkę obrać, pokroić w grubszą kostkę, zalać 2 litrami wody, dodać grzyby, kawałek pora, liście laurowe, ziele angielskie, gotować na małym ogniu ok 40 minut. Wywar przecedzić.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w talarki kiełbasę, chwilę podsmażać razem z cebulą.
Czosnek rozetrzeć z solą.
Do wywaru dodać zakwas, zagotować, dodać kiełbasę, chrzan, doprawić do smaku czosnkiem z solą, pieprzem, majerankiem. Można również dodać kawałki marchewki z wywaru.
Śmietanę zahartować, dodając do niej łyżkę gorącego płynu z zupy, wymieszać, wlać do garnka.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego!
400g białej kiełbasy
1 marchew
1 korzeń pietruszki
kawałek pora
500ml zakwasu
4 ziarenka ziela angielskiego
1 cebula
2 liście laurowy
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
3 ząbki czosnku
2 suszone grzybki
1 łyżka chrzanu
100ml śmietany (18%)
3 łyżki oleju
6 jaj
Marchew, pietruszkę obrać, pokroić w grubszą kostkę, zalać 2 litrami wody, dodać grzyby, kawałek pora, liście laurowe, ziele angielskie, gotować na małym ogniu ok 40 minut. Wywar przecedzić.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w talarki kiełbasę, chwilę podsmażać razem z cebulą.
Czosnek rozetrzeć z solą.
Do wywaru dodać zakwas, zagotować, dodać kiełbasę, chrzan, doprawić do smaku czosnkiem z solą, pieprzem, majerankiem. Można również dodać kawałki marchewki z wywaru.
Śmietanę zahartować, dodając do niej łyżkę gorącego płynu z zupy, wymieszać, wlać do garnka.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz