niedziela, 23 marca 2014

Łaciata rolada z kremem


Dziś znowu na blogu słodko. Szukam sposobu na roladę we wzorki, to moja pierwsza próba. Powiedziałabym, że raczej udana: ciasto wyszło bardzo smaczne, puszyste, leciutkie, choć nad wzorkami muszę jeszcze popracować. Mea culpa - zrobiłam za duży otwór w rożku, ciemne ciasto wyciekało według swojej własnej wizji artystycznej, więc rolada wyszła łaciata:)
Jako nadzienia użyłam mascarpone z bitą śmietanką - lekki, delikatny krem, wspaniale komponuje się z wiśniami. Rolady nie trzeba dodatkowo dekorować polewą, lukrem czy pudrem, ciasto samo w sobie stanowi dekorację.
Bardzo polecam!

W przepisie proponuję 2 wersje ciasta - jeden biszkopt bez proszku i masła, drugi z dodatkiem masła i proszku do pieczenia. Obie wersje są pyszne, w roladzie smakują podobnie. 

Składniki:
5 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki (minus 1 łyżka)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżka oleju
1 łyżeczka esencji migdałowej lub kilka kropel olejku do ciast 
opcjonalnie: 50g masła/margaryny i 1 łyżeczka proszku do pieczenia
(jeśli dodajemy masło - olej w cieście nie jest potrzebny)


Krem:
250g serka mascarpone
200ml śmietanki 30%
1-2 łyżki cukru pudru
wiśnie z dżemu lub kompotu

Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając wsypać cukier, następnie dodawać po jednym żółtku. Obie mąki przesiać (dodać proszek), wsypać do ciasta, dodać olej (lub roztopione i ostudzone masło/margarynę) i esencję, delikatnie wymieszać.
1/4 ciasta wymieszać z kakao, włożyć do rękawa cukierniczego.
Dużą blachę wyłożyć papierem, na papier wycisnąć wzór z ciemnego ciasta, wstawić od nagrzanego piekarnika (170st.C) na 3-4 minuty. Jasne ciasto równomiernie rozsmarować na papierze, piec 10 minut w temp 170st.C.
Przygotować czystą ściereczkę. Ciasto razem z papierem wyłożyć na ściereczkę (papier powinien być na ściereczce), zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, mascarpone, zmiksować razem.
Roladę rozwinąć posmarować kremem, wyłożyć wiśnie, zwinąć roladę, usuwając papier.
Roladę owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki  na ok 2 godziny.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Jak na pierwszą próbę wygląda niezwykle urokliwie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję;) nad wyglądem popracuję jeszcze, natomiast w smaku jest rewelacyjna;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne! i zapewne bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda uroczo :)
    Ja ciągle szukam sposobu na roladę ze wzorkami...

    OdpowiedzUsuń
  5. gin,
    na większe wzorki typu esy-floresy czy "żyrafę" powyższy sposób jest dobry, jedynie trzeba obciąć mniejszy rożek (ok 5mm średnicy), wtedy łatwiej namalować co chcemy.
    Czytałam o sposobie z zamrażaniem narysowanych wzorków, następnie nałożenie jasnego ciasta na zamrożone wzorki i dalej pieczenie.
    niestety, z malutkimi wzorkami nie próbowałam jeszcze robić.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj