Absolutnie wyjątkowa tarta! Wyobraźcie sobie kruche czekoladowe ciasto z delikatnym czekoladowym musem i wiśniami pod lekką chmurką z bitej śmietanki... Lecz to nie wszystko:) Ciasto kryje w sobie nutkę pikanterii, rozgrzewa kubki smakowe dzięki dodatkowi ostrej papryki - z pewnością posmakuje miłośnikom takich połączeń. Oczywiście, nie jest to składnik obowiązkowy, ale stanowi ciekawe urozmaicenie. Kolejna niespodzianka - niezwykła kruchość ciasta, którą uzyskałam zastępując cześć mąki zwykłej mąką pełnoziarnistą (no i jest zdrowiej). Z pozostałego ciasta wycięłam serduszka, którymi udekorowałam tartę.
Propozycja na nadchodzące Walentynki, na romantyczną kolację, wszak czekolada nie tylko zawiera serotoninę - hormony szczęścia, ale to także słodki afrodyzjak ;)
Bardzo polecam!
Tarta czekoladowa z wiśniami
Składniki:
ciasto:
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
120g masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kakao
odrobinka ostrej papryki chili (dosłownie na końcu noża)
mus czekoladowy:
300ml śmietanki 30%
100g gorzkiej czekolady
2 jaja
szklanka wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
do dekoracji:
200ml śmietanki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
kandyzowane wisienki
Ciasto: obie mąki wymieszać; masło posiekać z mąką, dodając kakao, chili i cukier puder. Następnie dodać żółtka, szybko zagnieść ciasto (w razie konieczności można dodać łyżkę zimnej wody), owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na kształt formy (śr. 25cm) z zapasem na brzegi na grubość ok 5mm (można przykryć w wierzchu folią, żeby nie kleiło się do wałka). Ciastem wyłożyć dno i boki formy resztę ciasta obciąć (wałkując po brzegach formy), nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, na papier wysypać kulki ceramiczne lub fasolę. Pozostałe ciasto rozwałkować, wyciąć serduszka (lub inne kształty), ułożyć na blasze. Tartę i ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temp. 180st.C.
Mus: (kilka godzin wcześniej) czekoladę połamać, zalać 100ml śmietanki, podgrzewać w rondelku aż do rozpuszczenia czekolady, schłodzić w lodówce. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku. Czekoladową śmietankę wymieszać z białą, ubić, wymieszać z pianą jajeczną, dodać wiśnie.
Z ciasta usunąć kulki i papier, wyłożyć mus, wstawić z powrotem do piekarnika, piec 20 minut w temp. 180st.C.
Upieczoną tartę ostudzić.
Dekoracja: śmietankę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz sok z cytryny. Bitą śmietankę przełożyć do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki, udekorować wierzch tarty śmietanką, wisienkami, ciastkami.
ciasto:
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
120g masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kakao
odrobinka ostrej papryki chili (dosłownie na końcu noża)
mus czekoladowy:
300ml śmietanki 30%
100g gorzkiej czekolady
2 jaja
szklanka wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
do dekoracji:
200ml śmietanki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
kandyzowane wisienki
Ciasto: obie mąki wymieszać; masło posiekać z mąką, dodając kakao, chili i cukier puder. Następnie dodać żółtka, szybko zagnieść ciasto (w razie konieczności można dodać łyżkę zimnej wody), owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na kształt formy (śr. 25cm) z zapasem na brzegi na grubość ok 5mm (można przykryć w wierzchu folią, żeby nie kleiło się do wałka). Ciastem wyłożyć dno i boki formy resztę ciasta obciąć (wałkując po brzegach formy), nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, na papier wysypać kulki ceramiczne lub fasolę. Pozostałe ciasto rozwałkować, wyciąć serduszka (lub inne kształty), ułożyć na blasze. Tartę i ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temp. 180st.C.
Mus: (kilka godzin wcześniej) czekoladę połamać, zalać 100ml śmietanki, podgrzewać w rondelku aż do rozpuszczenia czekolady, schłodzić w lodówce. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku. Czekoladową śmietankę wymieszać z białą, ubić, wymieszać z pianą jajeczną, dodać wiśnie.
Z ciasta usunąć kulki i papier, wyłożyć mus, wstawić z powrotem do piekarnika, piec 20 minut w temp. 180st.C.
Upieczoną tartę ostudzić.
Dekoracja: śmietankę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz sok z cytryny. Bitą śmietankę przełożyć do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki, udekorować wierzch tarty śmietanką, wisienkami, ciastkami.
Pięknaaaaa taaaarta!
OdpowiedzUsuńDo musu ma byc 100 czy 300ml smietanki? Bo w dwoch miejscach roznie napisane.
OdpowiedzUsuńw sumie 300 - najpierw bierzemy 100ml i w niej rozpuszczamy czekoladę, studzimy. Pozostałe 200ml śmietanki ubijamy z tą już przestudzoną śmietanką z czekoladą.
UsuńInna (prostsza) wersja przygotowania musu może być taka:
Czekoladę rozpuścić (w mikrofali lub kąpieli wodnej).
Białka ubić na pianę, ubijając dodawać żółtka, a następnie wlać czekoladę.
Osobno ubić śmietankę, wymieszać z masą jajeczno-czekoladową.
Może się wydawać, że tego musu jest dużo, ale podczas pieczenia nieco opada.
Można też po prostu wymieszać wszystkie składniki bez ubijania z rozpuszczoną czekoladą - również tarta się uda.
Jednak wersja z ubijaniem, mimo że opada, i tak jest bardziej puszysta.