czwartek, 6 lutego 2014

Placki ziemniaczane z mięsem (draniki)


Na Kresach po drugiej stronie granicy placki ziemniaczane znane są jako draniki (дранiкi, дзеруны). U nas w domu obok wersji wegetariańskiej często robione były placki z mięsem. Nawet nie wiem, czy mają jakąś specjalną nazwę w tej postaci. Powiem jedno - smakują wyśmienicie! 
Podczas wielokrotnego już przygotowywania placków z mięsem zauważyłam pewną prawidłowość, która pozwala szybciej obliczyć ilość potrzebnych ziemniaków:) - jeden spory ziemniak (wielkości...hmmm... kobiecej pięści) wystarcza na jeden gotowy placek.
Do ziemniaków dodaję startą cebulę, majeranek. Mięsne nadzienie również dobrze doprawiam pieprzem, majerankiem, gałką, czosnkiem. Treściwe, sycące, pyszne...
Polecam!

Składniki (na 8 sztuk):
8 ziemniaków (ok.600-700g)
2 cebule
2 jaja
1 kopiasta łyżka mąki
sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa do smaku (użyłam przypraw Kamis)
300g mielonego mięsa
1 ząbek czosnku
olej do smażenia

Ziemniaki oraz jedną cebulę zetrzeć na drobnej tarce, dodać jaja, mąkę, doprawić do smaku, wymieszać.
Mięso wymieszać z drugą cebulą, startej na tarce jarzynowej (lub drobno posiekanej) i posiekanym czosnkiem, dodać odrobinę wody, doprawić do smaku, wymieszać ponownie.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką wykładać ciasto ziemniaczane, lekko spłaszczyć, nałożyć mięso również płaską warstwą, na mięso nałożyć łyżkę ziemniaków, wyrównać wierzch.
Smażyć do zarumienienia, odwrócić na drugą stronę, również zarumienić. Przykryć przykrywką, zmniejszyć ogień i dusić jeszcze ok 10-15 minut.
Placki również można ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 minut.
Podawać gorące, posypane szczypiorkiem lub ze śmietaną.
Smacznego!




3 komentarze:

Drukuj