Wracam do domu i muszę szybko coś ugotować na obiad, a w lodówce tylko mięso mielone... No to klops..iki:) Aromatyczne mięsne kulki, podane w ulubionym sosem, tradycyjnie z ziemniakami lub ryżem, jako przekąska na domowej imprezie. Sprawdzają się znakomicie. Najlepiej zrobić je z mięsa wołowo-wieprzowego, zamiast bułki dodaję kaszę manną, a obtaczam w mące wymieszanej z sezamem. Usmażyłam je ostatnio, dlatego chciałam się podzielić pomysłem (ale nowego zdjęcia, niestety, nie zdążyłam zrobić).
Polecam!
Składniki:
500g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajo
2 łyżki kaszy manny
0,5szkl. wody
50g suszonych pomidorów
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta curry, majeranek Kamis
100g serka topionego ziołowego
2 łyżki mąki+ 2 łyżki sezamu do obtoczenia
olej do smażenia
Cebulę bardzo drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez wyciskarkę. Do mięsa dodać cebulę, czosnek, kaszę manną, jajo, wodę, drobno pokrojone suszone pomidory, doprawić do smaku, wymieszać.
Serek topiony pokroić w kostkę 1cm. Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej wciskać kawałek serka, obtaczać w mące wymieszanej z sezamem. Smażyć ze wszystkich stron na oleju. Podsmażone klopsiki poddusić pod przykryciem ok. 5 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz