poniedziałek, 24 lutego 2014

Jogurtowe racuszki z jagodami



Puszyste racuszki na jogurcie z dodatkiem jagód - na drugie śniadanie, podwieczorek lub kolację albo dla niespodziewanych gości. Do zrobienia w kilka minut, a w smaku przepyszne! Można podawać je z jogurtem lub bitą śmietaną, dżemem jagodowym, albo po prostu posypane cukrem pudrem. Pokochacie je:)
Polecam!

Składniki (na 10 szt.):
200ml gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki)
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 jajo
4 łyżki mąki (z lekką górką)
1/3 szklanki jagód (mogą być mrożone)
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Jogurt wymieszać z sodą. Jajo roztrzepać z cukrem, dodać jogurt, mąkę, wymieszać na gładkie ciasto (powinno być jak gęsta śmietana, ale nieco lejące). Dodać jagody, delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać racuszki, smażyć na małym ogniu do zarumienienia z każdej strony.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Piękne racuszki takie pulchniutkie, i te jagody o tej porze roku, zjadłabym.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jagody mam mrożone, ale w racuszkach to absolutnie w niczym nie przeszkadza;)

    OdpowiedzUsuń
  3. I w tym momencie zaczęłam żałować, że nie mam w lodówce zamrożonych jagód :) Piękne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. możesz spróbować z innymi mrożonymi owocami - porzeczki, maliny, wiśnie (bez pestek oczywiście;))

    OdpowiedzUsuń

Drukuj