Zapiekanki kojarzą się mnie zawsze z czymś sycącym, pełnym smaków, pod kożuszkiem roztopionego sera na wierzchu. Ta zapiekanka też taka jest. Wielbiciele mięsa mogą dodać do niej pokrojoną szynkę lub kiełbasę. Ja zadowoliłam się wersją wege. Polecam!
Składniki:
300g makaronu penne
200g sera żółtego
300g grzybów (mogą być pieczarki)
200ml śmietanki 30 %
100g serka topionego o ulubionym smaku
100g suszonych pomidorów
1 papryka słodka
1 cebula
sól, pieprz ziołowy do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek
50g oliwek
Tymianek, bazylia
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną
w paski paprykę, kawałki grzybów, chwilę podsmażyć razem. Makaron podgotować w
osolonej wodzie ok 5-8 minut, odcedzić, dodać do warzyw z patelni i wymieszać
razem. Przełożyć do wysmarowanego oliwą żaroodpornego naczynia.
Śmietankę zagotować z serkiem, doprawić do smaku, zalać makaron. Na
wierzchu posypać pokrojone suszone pomidory, starty ser, oliwki. Wstawić od
nagrzanego piekarnika, zapiekać ok 25 minut w temp. 180st.C.
Smacznego:)
Lubię takie zapiekanki. Twoja po składnikach widać, że była pyszna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
tak, tak:) bardzo nam smakowała!
OdpowiedzUsuń