Kolejne rogaliki z makiem. Tym razem na zwykłym drożdżowym cieście, mniej pracochłonne, bez kilkukrotnego wałkowania i chłodzenia. Ale niech nikogo to nie zmyli - są równie pyszne:) Wypieki z makiem kojarzą się mnie wyłącznie z zimą, gdyż latem bardzo rzadko sięgam po taki rodzaj nadzienia. Natomiast ciasto drożdżowe uwielbiam, szczególnie ciepłe (wiem, wiem, ponoć ciepłego jeść nie można). Za oknem zrobiło się odrobinę chłodniej, zatem rogala w dłoń, kubek ciepłej herbaty w drugą rękę i pod kocyk z książką:)
Ciasto:
1 szklanka mleka
30g drożdży
3 szklanki mąki
2 jaja + 2 żółtka
50g masła
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki oleju
Nadzienie makowe:
200 g
maku mielonego (użyłam BackMit)
200ml mleka
0,5 szklanki cukru
2 białka
kilka kropli esencji migdałowej
100g rodzynków i orzechów (włoskich, laskowych lub migdałów)
cukier puder do posypania
cukier puder do posypania
Mak zalać gorącym mlekiem i odstawić do wchłonięcia mleka. Dodać cukier, esencję, rozdrobnione orzechy i rodzynki.
Wymieszać na jednolita masę. Białka ubić i delikatnie połączyć z masą makową.
Ciasto: Mleko podgrzać, żeby było ciepłe (nie gorące!!). Drożdże
rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
2 jaja i żółtko rozetrzeć z cukrem, dodać resztę mleka, esencję waniliową, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto, w trakcie wyrabiania dodając rozpuszczone masło.
Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2 jaja i żółtko rozetrzeć z cukrem, dodać resztę mleka, esencję waniliową, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto, w trakcie wyrabiania dodając rozpuszczone masło.
Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi
objętość, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm na kształt koła,
pokroić na trójkąty, jak tort. (Proporcje boków trójkątów muszą być
ok.1:2,5). Nakładać łyżeczkę masy makowej i lekko rozsmarować ją do środka,
zwinąć rogalik, lekko zaokrąglając kształt. Wyłożyć na blachę, posmarować żółtkiem
roztrzepanym z łyżką mleka, zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Wstawić do
nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut w 180st.C. Upieczone rogaliki posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
rosną w piekarniku "jak na drożdżach":) |
Jaka pychotka :D Slicznie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuń