środa, 29 stycznia 2014

Naleśniki z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym


Leniwe przedpołudnie, nigdzie nie muszę się spieszyć i mogę pozwolić sobie na późne śniadanie.
Każdy ma swój sprawdzony i ulubiony sposób przygotowania naleśników. Najczęściej chyba składniki dodajemy "na oko". Też tak robię:) Ale ostatnio postanowiłam chociaż raz zmierzyć proporcje. Naleśniki wyszły delikatne, cienkie. Sekret udanych naleśników tkwi w pozostawieniu ciasta na 30 min. Do ciasta dodaję łyżkę oleju, a smażę je na suchej patelni. Zazwyczaj smażę na 2 patelniach jednocześnie, tak jest szybciej;)
Wszystkich wersji nadzienia do naleśników chyba nie sposób policzyć: serowe, orzechowe, czekoladowe, owocowe, mięsne, warzywne...  U mnie tym razem na słodko - naleśniki z aromatycznym nadzieniem z jabłek i pomarańczy, polane czekoladowym sosem, z kleksami bitej śmietanki, posypane chrupiącymi płatkami migdałów... Prawdziwa rozkosz!
Polecam!

Składniki (na ok. 10 sztuk):
1 szklanka mleka
0,5 szklanki wody mineralnej
2 jaja
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka oleju rzepakowego
1 szklanka +1 łyżka mąki
szczypta soli
odrobina oleju do posmarowania patelni przed pierwszym smażeniem


Wszystkie składniki oprócz wody zmiksować na gładkie ciasto, powoli wlewać wodę, ciągle mieszając. Ciasto powinno być nieco rzadsze niż kefir. Rozgrzaną patelnię posmarować olejem, nalać ciasto i rozprowadzić po całej powierzchni patelni. Gdy ciasto od spodu zarumieni się (ok 30-40sekund), odwrócić na drugi bok, smażyć krótko, przełożyć na talerz.

Jabłkowe nadzienie:
2 jabłka (reneta, antonówka)
sok z ćwiartki pomarańczy
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, posypać cukrem, wymieszać ze skórką i sokiem, przesmażyć w rondelku, aż zaczną się rozpadać.

Sos:
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka cukru
1 łyżka kakao
1 łyżka rumu

Kakao wymieszać z cukrem, dodać śmietanę, ciągle mieszając podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, wlać rum, podgotować 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.

200ml śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru-pudru

płatki migdałów i kandyzowana skórka do posypania


Schłodzona śmietankę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor.

Na każdy naleśnik nakładać sporą łyżkę gorącego nadzienia, składać na pół i znów na pół (jak chusteczkę). Polać sosem czekoladowym, udekorować kleksami bitej śmietany, posypać prażonymi płatkami migdałów i skórką pomarańczową.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bajeczne !!!!! Bitą śmietanę wyciskałaś przez szprycę do dekorowania ciast? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak, a dokładnie przez woreczek, końcówka z dużą gwiazdką

    OdpowiedzUsuń

Drukuj