Ze świątecznym wspomnień dzieciństwa szczególnie pamiętam, jak babcia wyrabiała ciasto, a ja nie mogłam się doczekać, by zawijać w rogaliki przeróżne nadzienie. Robiliśmy rogaliki z serem, jabłkami, dżemem. Ale na Święto Trzech Króli u nas w domu obowiązkowo musiały być rogale z makiem. Taka wersja szczodraków.
Tym razem skuszona opisami bajecznego smaku rogali marcińskich, postanowiłam wypróbować przepis na ciasto drożdżowe francuskie. Przyznaję - jest z nim trochę zachodu, ale tylko ze względu na kilkakrotne wałkowanie i chłodzenie. W smaku różni się od zwykłego drożdżowego, ma cudowny maślany smak i delikatnie się listkuje po upieczeniu. Bardzo polecam!
Ciasto:
1 szklanka mleka
30g drożdży
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 szklanki maki
0,5 szklanki cukru
200g miękkiego masła
30g drożdży
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 szklanki maki
0,5 szklanki cukru
200g miękkiego masła
2 łyżki oleju
Nadzienie:
200g maku
100g masy marcepanowej
Nadzienie:
200g maku
100g masy marcepanowej
3/4 szklanki cukru
100g orzechów włoskich
100g migdałów
2 łyżki kandyzowanej skorki pomarańczowej
2-3 łyżki gęstej śmietany
100g orzechów włoskich
100g migdałów
2 łyżki kandyzowanej skorki pomarańczowej
2-3 łyżki gęstej śmietany
Do posypania:
cukier puder
Dzień przed pieczeniem:
Mleko podgrzać, żeby było ciepłe (nie gorące!!). Drożdże
rozetrzeć z łyżką cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o
odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
2 jaja i żółtko (białko zostawić do posmarowania rogalików) rozetrzeć z cukrem, dodać resztę mleka, ekstrakt waniliowy, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec dodać olej, wyrobić.
2 jaja i żółtko (białko zostawić do posmarowania rogalików) rozetrzeć z cukrem, dodać resztę mleka, ekstrakt waniliowy, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec dodać olej, wyrobić.
Z ciasta uformować prostokąt, przykryć folią i odstawić na godzinę do lodówki. Zimne
ciasto rozwałkować na prostokąt 20x30cm, wyłożyć masło, zostawiając wolne
brzegi, lekko rozsmarować. Ciasto złożyć 3 razy (jak kartkę papieru), zlepić
brzegi, odwrócić o 90stopni, rozwałkować na prostokąt, delikatnie podsypując
mąką w razie potrzeby. Znowu złożyć 3-krotnie. Przykryć folią i odstawić do
lodówki na 40 minut. Następnie po schłodzeniu znowu rozwałkować, złożyć,
rozwałkować i złożyć, odstawić do lodówki – cały proces chłodzenia powtórzyć 3
razy.
Po ostatnim wałkowaniu ciasto złożyć, przykryć folią i
pozostawić w lodówce na noc.
Mak zaparzyć.
W dniu pieczenia:
Mak zmielić na maszynce 3 razy. Dodać cukier, masę
marcepanową, rozdrobnione orzechy, obrane i podprażone posiekane drobno migdały,
skórkę pomarańczową, śmietanę. Wymieszać na jednolita masę.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 35x65cm, przekroić
wzdłuż na pół. Każdy długi prostokąt pokroić na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt
wyłożyć masę makową, naciąć u podstawy, zwinąć. Rogaliki układać w sporej
odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem, przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym
białkiem. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut w temp 180st.C.
Upieczone rogale ostudzić na kratce, posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Idealne ,z chęcią bym schrupała takiego.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńpotwierdzam - są przepyszne;) dziękuję za miłe słowa:)
OdpowiedzUsuń