środa, 8 stycznia 2014

Kasza idealna

Jak ugotować idealną kaszę - sypką, jędrną, aromatyczną? Można pójść po linii najmniejszego oporu i ugotować kaszę w torebkach. Jednak osobiście wolę kaszę nieprażoną, a taką najczęściej można kupić tylko na wagę. Więc uzbrojona w chęć sprawdzenia swoich umiejętności, jak również w ową kaszę, po kilku minutach poszukiwań już wiedziałam co i jak.
Główna zasada brzmi: 1 cześć kaszy na 2 części wody. Do tego potrzebny będzie też koc, którym opatulimy garnek z kaszą po ugotowaniu. Istotną rolę odgrywają także przyprawy, których użyjemy podczas dotowania: może to być ząbek czosnku, liść laurowy, majeranek, szczyptę chili lub zmielone suszone grzyby. 
Polecam!

Składniki:
1 szklanka kaszy
2 szklanki wody
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonych zmielonych grzybów
liść laurowy

Kaszę opłukać. Do gotującej się osolonej wody włożyć liść, dodać grzyby, wsypać kaszę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie garnek opatulić kocem i zostawić na pół godziny. Voila - kasza gotowa! Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj