Uwielbiam serniki. Ten jest najlepszy! Orzeźwiająco cytrynowy, delikatny, kremowy (ale nie mazisty), wprost rozpływa się w ustach... Od pewnego czasu piekę serniki na czekoladowym spodzie brownie. Dla mnie w serniku liczy przede wszystkim masa serowa, ciasto nie jest konieczne. Jednak w tym serniku (jak również w serniku migdałowym ), brownie świetnie uzupełnia smak, a sam sernik udekorowany bitą śmietanką z powodzeniem może zastąpić tort urodzinowy.
Polecam!
Składniki na spód brownie:
50g masła
40g gorzkiej czekolady
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
2 łyżki mąki pszennej
W rondelku rozpuścić masło i czekoladę, lekko ostudzić. Jajko ubić z cukrem na puszystą masę. Ciągle ubijając, wlewać masę czekoladową. Dodać mąkę i zmiksować.
Dni tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód przelać ciasto, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 12 - 15 minut w temperaturze 170ºC. Wyjąć z piekarnika.
Składniki na masę serową:
750g sera tłustego, zmielonego trzykrotnie
3 jajka
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sok oraz skórka otarta z 1 cytryny
Wszystkie składniki zmiksować krótko na gładką masę (nie ubijać). Na upieczony spód wylać masę serową. Wstawić do nagrzanego do 180st.C piekarnika, podpiec 5 minut, zmniejszyć temperaturę do 140st.C i piec godzinę.
Po upieczeniu drzwiczki piekarnika lekko uchylić, studzić sernik przez godzinę, następnie wyjąc z piekarnika. Gdy sernik całkowicie ostygnie, udekorować plasterkami cytryny.
Uwaga:
Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową (co najmniej 2 godziny przed pieczeniem należy wyjąc je z lodówki).
Składniki na masę serową nie należy długo ubijać, tylko zmiksować do połączenia się składników, gdyż zbyt napowietrzona masa mocniej opada po upieczeniu.
Dobrze jest umieścić w piekarniku niewielkie naczynie z wodą, by podczas pieczenia wytwarzała się para.
Wygląda bajecznie, musiał smakować bosko :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, uwielbiam sernik :).
OdpowiedzUsuńCudo... Sernik cytrynowy... Musi być pyszny, a jaki pachnący :)
OdpowiedzUsuń