Składniki (na 2 porcje):
300g filetu z łososia (bez skóry)
1 średniej wielkości marchew
1 por (jasna część)
ćwierć niedużego selera (ok 100g)
100ml białego wytrawnego wina
pieprz cytrynowy
sól
2 łyżki oleju
1 łyżeczka tymianku
cytryna lub limonka do skropienia ryby
Filet łososia przekroić na 2 kawałki, posolić, doprawić pieprzem cytrynowym. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki, seler pokroić w cienką słomkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa, smażyć, mieszając, 2 minuty. Posolić, dodać tymianek, wymieszać. Warzywa odsunąć ze sodka patelni, położyć łososia, podlać winem i dusić pod przykryciem ok 15 minut.
Podawać z kawałkiem cytryny lub limonki.
Smacznego!
hej, pyszny, choc nie dodalam wina, a bulion z warzyw, szybko i pysznie
OdpowiedzUsuńcieszę się, że przypadł do gustu;) u nas bardzo często są ryby w takiej postaci na obiad
Usuń