Lekah to tradycyjne ciasto żydowskie, przygotowywane na Rosz ha-Szana (Nowy Rok, przypadający we wrześniu lub październiku).
Ciasto jest niezwykle aromatyczne, esencjonalne, miodowo-korzenne w smaku, ale przy tym miękkie i wilgotne. Z powodzeniem może zastąpić świąteczny piernik albo po prostu osłodzić chłodne zimowe dni. Lekah jest też swego rodzaju sprawdzianem cierpliwości, bowiem po upieczeniu musi leżakować 2-3 dni, a ponieważ jest bardzo aromatyczne, wręcz kusi, by zjeść je jeszcze na ciepło;) Warto jednak pozwolić ciastu "dojrzeć", bo wtedy nabierze aromatu i będzie jeszcze lepsze.
Polecam!
Polecam również inne przepisy na świąteczne keksy:
- Stollen - niemiecka strucla bożonarodzeniowa
- Keks marcepanowy z bakaliami
- Świąteczny keks bakaliowy
- Lekah - żydowski miodownik
Lekah - żydowski miodownik
Składniki:
1 szklanka + 1 łyżka mąki pszennej
75g brązowego cukru
1/2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2/3 szklanki płynnego miodu
100ml oleju rzepakowego
75g brązowego cukru
1/2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2/3 szklanki płynnego miodu
100ml oleju rzepakowego
3 jaja
100ml soku jabłkowego(lub pomarańczowego)
100ml soku jabłkowego(lub pomarańczowego)
50g orzechów włoskich
100g rodzynków
Wymieszać osobno suche składniki: mąkę, sodę, przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepać jaja z cukrem, dodać miód, olej i sok, wymieszać i wlać do suchych składników. Wymieszać dokładnie, dodać posiekane orzechy i rodzynki. Ciasto przelać do wyłożonej papierem keksówki (11x30cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około godziny w temp 170st.C do tzw. suchego patyczka.
Wymieszać osobno suche składniki: mąkę, sodę, przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepać jaja z cukrem, dodać miód, olej i sok, wymieszać i wlać do suchych składników. Wymieszać dokładnie, dodać posiekane orzechy i rodzynki. Ciasto przelać do wyłożonej papierem keksówki (11x30cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około godziny w temp 170st.C do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto wystudzić na kratce, owinąć folią i
pozostawić w temperaturze pokojowej do leżakowania na 2-3 dni.
Przed podaniem można ciasto udekorować czekoladą, orzechami
bądź posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Ale on musi pysznie smakować i pachnieć :)
OdpowiedzUsuńmiodowe smaki to moje smaki, zdecydowanie ! :-)
OdpowiedzUsuńbędę musiała wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńbardzo polecam, u nas pewnie będzie jako jeden ze świątecznych wypieków:)
OdpowiedzUsuńPięknie wyszedł, gratuluję :-)
OdpowiedzUsuń