Jakiś czas temu podawałam przepis na czebureki . Tym razem proponuję wersję warzywną - z papryką, pomidorami, cukinią i serem. Bardzo nam smakuje:) Przepis na ciasto pozostaje bez zmian.
Polecam!
Polecam również przepisy na czebureki z mięsem:
Czebureki z warzywami
Składniki (24 sztuki):
Ciasto:
4 szklanki mąki
320ml wody
1 jajo
2 łyżki masła
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki spirytusu lub wódki
Nadzienie:
1 czerwona papryka
1 nieduża cukinia
1 mięsisty pomidor
2 ząbki czosnku
2 szalotki
4 łyżki serka wiejskiego
50g żółtego zera
pęczek pietruszki
sól, pieprz do smaku
Ciasto: Wodę posolić, zagotować z masłem, wsypać pół szklanki mąki i wymieszać, żeby nie było grudek. Lekko ostudzić. Dodać jajo, spirytus i dosypując pozostałą mąkę, wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Paprykę i cukinię pokroić w cienkie krótkie paski, pomidor sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę, szalotkę w piórka, czosnek i pietruszkę posiekać. Warzywa doprawić do smaku, dodać serek wiejski i starty żółty ser, wymieszać.
Z ciasta zrobić wałek, pokroić na 24 kawałki (wielkości piłeczki do tenisa stołowego), z każdego kawałka ciasta rozwałkować koło o grubości ok. 1-2mm. Na połowę każdego koła wyłożyć nadzienie płaska warstwą, dokładnie zlepić brzegi dociskając widelcem.
W szerokim garnku lub na patelni rozgrzać wlać olej (2-3cm), wkładać czebureki, smażyć z obu stron na złoto. Po usmażeniu na chwilę położyć na ręczniku papierowym. Podawać z czosnkowym sosem, ketchupem. Smacznego:)
Ciasto:
4 szklanki mąki
320ml wody
1 jajo
2 łyżki masła
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki spirytusu lub wódki
Nadzienie:
1 czerwona papryka
1 nieduża cukinia
1 mięsisty pomidor
2 ząbki czosnku
2 szalotki
4 łyżki serka wiejskiego
50g żółtego zera
pęczek pietruszki
sól, pieprz do smaku
Ciasto: Wodę posolić, zagotować z masłem, wsypać pół szklanki mąki i wymieszać, żeby nie było grudek. Lekko ostudzić. Dodać jajo, spirytus i dosypując pozostałą mąkę, wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Paprykę i cukinię pokroić w cienkie krótkie paski, pomidor sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę, szalotkę w piórka, czosnek i pietruszkę posiekać. Warzywa doprawić do smaku, dodać serek wiejski i starty żółty ser, wymieszać.
Z ciasta zrobić wałek, pokroić na 24 kawałki (wielkości piłeczki do tenisa stołowego), z każdego kawałka ciasta rozwałkować koło o grubości ok. 1-2mm. Na połowę każdego koła wyłożyć nadzienie płaska warstwą, dokładnie zlepić brzegi dociskając widelcem.
W szerokim garnku lub na patelni rozgrzać wlać olej (2-3cm), wkładać czebureki, smażyć z obu stron na złoto. Po usmażeniu na chwilę położyć na ręczniku papierowym. Podawać z czosnkowym sosem, ketchupem. Smacznego:)
Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuń