poniedziałek, 4 listopada 2013

Gulasz na czerwonym winie


Pierwszy kęs... delikatne, kruche mięso, idealnie doprawione, otulone niezwykle aromatycznym sosem z dodatkiem papryki, cebuli, grzybów... soczyste i rozpływające się w ustach danie, wyborne! Harmonia smaków z lekko wyczuwalną nutą czosnku, majeranku i wędzonej papryki. Znakomite samo w sobie, a z dodatkiem chrupiącej bagietki stanie się prawdziwą ucztą dla całej rodziny.



500g mięsa wołowego lub wieprzowego
2 cebule
garść suszonych grzybów
2 papryki
1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
woda
1 łyżka mąki 

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, usunąć błony, pokroić w kawałki ok 2x2cm.
Na patelni rozgrzać olej, mięso podsmażyć z obu stron, dodać pokrojoną w półtalarki cebulę, posiekany czosnek, paski papryki i namoczone wcześniej grzyby. Smażyć chwilę wszystko razem, posolić, zalać winem, zagotować, przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować na małym ogniu ok 1-1,5 godziny, od czasu do czasu podlewając gorącą wodą, by się nie przypaliło.
Gdy mięso będzie miękkie i kruche, doprawić do smaku, dodać paprykę i majeranek.
Mąkę podprażyć na suchej patelni, dodać pół szklanki wody, wymieszać, wlać do gulaszu i mieszając zagotować, by powstał gęsty sos.
Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Sosy z dodatkiem wina zawsze się sprawdzają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To danie podałam w moim dzisiejszym menu i domownicy wszystko zjedli :)Przepyszny gulasz, ja dodatkowo dodałam przypraw: 18 ziół ojca Mateusza, przyprawe do gulaszu. Używam przypraw NPS-MIX dostepne sa na www.najlepszeprzyprawyswiata.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za linka:) rzeczywiście, przyprawy tam pyszne i ceny przystępne. z pewnością skorzystam w przyszłości.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj