Wreszcie dojrzała! Chodziłam w koło, niczym kot, pilnowałam, czekałam... Aż wreszcie uznałam, że to już!
Polędwica - u nas tak nazywają suszony schab. Smakiem przypomina dojrzewające wędliny z Włoch, a jest niezwykle prosty w wykonaniu. Cieniutko pokrojony jest idealny na kanapkę i w sam raz do piwa;) Polecam!
Polecam również inne przepisy na domowe wyroby
Polędwica dojrzewająca
Schab w kawałku ok 1 kg
2 łyżki soli
1 łyżeczka cukru
świeżo zmielony pieprz
2 łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
opcjonalnie: papryka słodka lub ostra
dodatkowo: gaza jałowa, nici lniane
Schab umyć, oczyścić z błon, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą, włożyć do naczynia i wstawić do lodówki na 2 dni, od czasu do czasu wylewając wypływający w mięsa płyn.
Kolendrę rozetrzeć w moździerzu, dodać połamany na mniejsze kawałki liść laurowy, posiekany czosnek, cukier i pieprz. Można również dodać paprykę - według uznania. Wszystko dokładnie wymieszać.
Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem,natrzeć mieszanką przypraw, owinąć gazą, związać nitką i powiesić w ciepłym, suchym, przewiewnym miejscu. Po 5 dniach ususzoną polędwicę włożyć do lodówki na kolejne 2 dni.
Podawać pokrojoną w cienkie plasterki.
2 łyżki soli
1 łyżeczka cukru
świeżo zmielony pieprz
2 łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
opcjonalnie: papryka słodka lub ostra
dodatkowo: gaza jałowa, nici lniane
Schab umyć, oczyścić z błon, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą, włożyć do naczynia i wstawić do lodówki na 2 dni, od czasu do czasu wylewając wypływający w mięsa płyn.
Kolendrę rozetrzeć w moździerzu, dodać połamany na mniejsze kawałki liść laurowy, posiekany czosnek, cukier i pieprz. Można również dodać paprykę - według uznania. Wszystko dokładnie wymieszać.
Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem,natrzeć mieszanką przypraw, owinąć gazą, związać nitką i powiesić w ciepłym, suchym, przewiewnym miejscu. Po 5 dniach ususzoną polędwicę włożyć do lodówki na kolejne 2 dni.
Podawać pokrojoną w cienkie plasterki.
Kusi,żeby spróbować. Tylko, czy ja mam jakieś suche przewiewne miejsce?
OdpowiedzUsuńZa każdym razem jak widzę ten schab to mnie zachwyca, ale jeszcze się na zabrałam za jego przygotowanie...
OdpowiedzUsuńskuście się, wart zachodu:)
OdpowiedzUsuńniby tak,ale zapomnialas o 24 godzinach w cukrze:)ma durzo lepsze wartosci smakowe.
OdpowiedzUsuńznam przepis z cukrem, nawet robiłam, smakuje nam. Ale ten jest inny - tu cukier dodajemy razem z przyprawami wieszamy do suszenia (tak robił mój dziadek).
OdpowiedzUsuńCzy ktos probowal tak zrobiona poledwice uwedzic zimnym dymem ???
OdpowiedzUsuńWłaśnie wiedziałam...bardzo dobra polędwiczka.
Usuńmyślę, że zyskałaby na smaku. Jeśli kto uwędzi, pochwalcie się efektem:)
OdpowiedzUsuńja wędziłem zimnym dymem i jest super
OdpowiedzUsuńwędzona jest super
OdpowiedzUsuńmuszę kiedyś spróbować uwędzić, podrzucę sąsiadowi do wędzarni;)
Usuńczy trzymamy w soli 24godziny czy 48 godzin?Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń48h. Po tym czasie mięso będzie sztywne. Następnie opłukać, osuszyć, natrzeć przyprawami, owinąć gazą i obwiązać nitką (lub po prostu włożyć do pończochy) i suszyć.
Usuńanonimowy dziękuje za szybką odpowiedż i życzy zdrowych i spokojnych świąt wielkanocnych.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdziękuję i również życzę Świąt pełnych nadziei i paschalnej radości!:) Pozdrawiam wiosennie
Usuńpo pięciu dniach wkładam do lodówki w gazie czy bez gazy.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńw gazie. Później, gdy już będzie gotowa, można dodatkowo owinąć pergaminem (papierem do pieczenia), żeby nie obsychała za mocno.
Usuńdziękuje za odpowiedż.
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego!!
UsuńZrobiłam. Przepyszna! Przypominają mi się wakacje u babci :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńależ się cieszę, że przepis się sprawdził kolejny raz;)
UsuńDziesięć dni temu znalazłem ten przepis, przetestowałem, działa, dziś zacząłem konsumpcję. Warto zrobić sobie, jeśli ktoś lu8bi tego rodzaju wędliny. Moja jest nie słona, za mało dałem soli. Ale za to przy okazji wędzenia kiełbaski włożyłem ja na pół godziny do dymu by złapała troche zapachu spalanych gałązek jałowca.
OdpowiedzUsuńoch, marzy mi się taka z aromatem dymu...
UsuńWedzone to wedzone, a tu jest dojrzewajaca czyli cukier sol i przyprawy plus suszenie...
OdpowiedzUsuń