środa, 16 października 2013

Ostra dyniowa zupa-krem

Jak jesień to i dynie:) O tym, że lubię to warzywo, chyba już wiecie.
Na dyniowy krem miałam apetyt już od dawna, ale zawsze coś innego do ugotowania stawało na drodze.
Dziś była dodatkowa okazja do zafundowania sobie dyniowej uczty - dostałam cudowny garnek od firmy Termisil.
Całkiem przezroczysty, szklany, lekki i odporny na wysokie temperatury. A to dlatego, że jest wykonany z unikalnego szkła borokrzemowego. Po prostu marzenie!
Gotowanie w takim garnku z pewnością jest zdrowe, gdyż szkło nie wchodzi w reakcję z jedzeniem, warzywa zachowują swój smak, a ja podczas gotowania mogę podglądać zupę bez otwierania przykrywki! Niesamowite widowisko:)
I jeszcze słów kilka o zupie. Na blogu jest już jeden przepis na zupę-krem z dyni . Ta wersja różni się sposobem wykonania i smakiem. Pikantna, z nuta wędzonej papryki, pyszna:) Polecam!





500g dyni
1 marchew
100g selera
1 ziemniak
2 szklanki wody
1łyżka masła
1 papryczka chili lub pół łyżeczki mielonej chili lub pieprzu cayenne
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
sól, pieprz do smaku

Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone warzywa, oprócz dyni. Posolić, zagotować, gotować pod przykryciem ok. 5 minut. Następnie dodać obraną i pokrojoną w dużą kostkę dynię. Gotować razem ok 10 minut. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksować na krem, dodać masło, pokrojone drobno chili, paprykę, doprawić do smaku, jeszcze raz krótko zagotować.
Podawać ze śmietaną, grzankami lub startym serem.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj