Placuszki z dyni lubimy wszyscy. Tym razem były w wersji z serem mozzarella, są przepyszne. Wędzona papryka i koncentrat pomidorowy nadają im niecodziennego smaku, kawałki sera roztapiają się w środku. Równie pysznie będą smakować z kawałkami fety. W sezonie dyniowym koniecznie do usmażenia:)
300g obranej dyni
1 duże jajo
100g mozzarelli
2 łyżki mąki
szczypta soli i papryki wędzonej
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (użyłam Pudliszki)
Olej do smażenia (użyłam Rapso)
Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać jajo, pokrojony w kostkę ser, mąkę, koncentrat pomidorowy, paprykę oraz sól, wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju, nakładać łyżką placki, smażyć z obu stron.
Można podawać ze śmietaną lub sosem jogurtowym.
Przetestowane:) W nieco zmienionych proporcjach. Zyskiwały z każdym kęsem. Fajna odmiana placuszków :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowały;)
OdpowiedzUsuń