środa, 9 października 2013

Dyniowe placuszki z mozzarellą


Placuszki z dyni lubimy wszyscy. Tym razem były w wersji z serem mozzarella, są przepyszne. Wędzona papryka i koncentrat pomidorowy nadają im niecodziennego smaku, kawałki sera roztapiają się w środku. Równie pysznie będą smakować z kawałkami fety. W sezonie dyniowym koniecznie do usmażenia:)





300g obranej dyni
1 duże jajo
100g mozzarelli
2 łyżki mąki
szczypta soli i papryki wędzonej
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (użyłam Pudliszki)
Olej do smażenia (użyłam Rapso)

Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać  jajo, pokrojony w kostkę ser, mąkę, koncentrat pomidorowy, paprykę oraz sól, wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju, nakładać łyżką placki, smażyć z obu stron.
Można podawać ze śmietaną lub sosem jogurtowym.





2 komentarze:

  1. Przetestowane:) W nieco zmienionych proporcjach. Zyskiwały z każdym kęsem. Fajna odmiana placuszków :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj