środa, 2 października 2013

Cukinia słodko-kwaśna

Przetworów ciąg dalszy. Wczoraj była papryka, dziś pora na cukinię;) Cukinia z tego przepisu jest słodko-kwaśna, ale nie zbyt intensywna w smaku. Dla urozmaicenia można dodać curry lub szczyptę chili.





8-10 młodych cukinii (zielone i żółte)
1 cebula
natka  pietruszki

Zalewa:
- 1,5 l wody
- 1,5 szklanki cukru
- 200ml  octu
- 1 płaska łyżka soli 
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka gorczycy
(opcjonalnie - curry, chili)


Cukinie pokroić w cienkie plastry.
Wodę zagotować z cukrem, do gotującej się wody dodać sól, pokrojony czosnek i gorczycę, na koniec wlać ocet.
Do słoika na dno kłaść liść pietruszki, plaster cebuli i na przemian plastry cukinii zielone i żółte. Całość zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki, pasteryzować 5-7 minut.
(Wychodzi ok. 8 słoików po 400ml)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj