Pora na zielonego pomidora;) a właściwie na chutney z owymi pomidorami w roli głównej. Do wędliny lub pasztetu w sam raz!
1kg zielonych pomidorów
1kg kwaśnych jabłek
1 papryka (kolor dowolny)
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
100g rodzynków
3 łyżki miodu
100g cukru trzcinowego
4 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
450 ml wody
1 szklanka octu winnego
Jabłka obrać, pokroić w plasterki.
Pomidory i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę posiekać.
Do garnka wrzucić jabłka i zalać wodą, zagotować. Dodać
pomidory, paprykę, cebulę, zmiażdżony czosnek, rodzynki, miód, pieprz, sól oraz ocet,
wymieszać.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 1-2
godziny, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać cukier trzcinowy, wymieszać, gotować jeszcze ok. 4-5 minut. Chutney rozłożyć do
wyparzonych słoików i zakręcić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz