piątek, 20 września 2013

Zupa pomidorowa z nutą wędzonej papryki


Idealna! Wcale nie przesadzam w tym zachwycie. Zupa pomidorowa gotowana na świeżych pomidorach z dodatkiem bazylii, czosnku i wędzonej papryki. Uwielbiamy taką;)

Składniki:
1 litr bulionu drobiowego lub cielęcego
1,5-2 kg dojrzałych pomidorów

2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki
garść świeżych liści bazylii
sól, pieprz

makaron, ryż - wg upodobania

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę, wyłożyć na rozgrzaną na patelni oliwę, krótko podsmażyć, dodać wędzoną paprykę i dusić, aż całkiem się rozgotują, a następnie zmiksować lub przetrzeć przez sito. Do gotującego się bulionu dodać pomidory, doprawić do smaku, dodać bazylię i czosnek. Gotować ok 5 minut. Podawać z ryżem lub makaronem - kto jak lubi najbardziej:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj