Idealna! Wcale nie przesadzam w tym zachwycie. Zupa pomidorowa gotowana na świeżych pomidorach z dodatkiem bazylii, czosnku i wędzonej papryki. Uwielbiamy taką;)
Składniki:
1 litr bulionu drobiowego lub cielęcego
1,5-2 kg dojrzałych pomidorów
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki
garść świeżych liści bazylii
sól, pieprz
makaron, ryż - wg upodobania
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę, wyłożyć na rozgrzaną na patelni oliwę, krótko podsmażyć, dodać wędzoną paprykę i dusić, aż całkiem się rozgotują, a następnie zmiksować lub przetrzeć przez sito. Do gotującego się bulionu dodać pomidory, doprawić do smaku, dodać bazylię i czosnek. Gotować ok 5 minut. Podawać z ryżem lub makaronem - kto jak lubi najbardziej:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz